Новини

Щодо терміну складання та реєстрації в ЄРАН розрахунку коригування до зареєстрованої АН

23.01.2020

Фахівці ДПС у Полтавській області звертають увагу, відповідно до п. 231.7 ст. 231 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) якщо після реалізації пального або спирту етилового відбувається повернення частини чи всього обсягу пального або спирту етилового особі, яка реалізує пальне або спирт етиловий, або виникає потреба у виправленні помилок, допущених при складанні акцизної накладної, показники такої акцизної накладної підлягають коригуванню шляхом складання розрахунку коригування та реєстрації його в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН).

Згідно з п. 2 розд. V та VI Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового затверджений наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2019 № 262 коригуються лише показники складених акцизних накладних, усі примірники яких зареєстровано в ЄРАН відповідно до ст. 231 ПКУ.

Реєстрація в ЄРАН розрахунку коригування до акцизної накладної здійснюється з дотриманням терміну реєстрації, передбаченому п. 231.6 ст. 231 ПКУ.

Нормами ПКУ не визначено терміну складання розрахунку коригування до акцизної накладної.

При цьому ст. 257 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV (далі – ЦКУ) та ст. 102 ПКУ встановлено загальний термін позовної давності тривалістю у три роки (1095 днів).

Тобто, розрахунок коригування до акцизної накладної, з дати складання якої минуло більше 1095 календарних днів, не може бути зареєстрований в ЄРАН.

Разом з цим, зазначені норми не стосуються акцизних накладних, зареєстрованих в ЄРАН відповідно до вимог п. 23 підрозд. 5 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ до 15 липня 2019 року(включно).

Можливість коригування акцизних накладних, складених за формами, затвердженими наказом Мінфіну від 25.02.2016 № 218, та зареєстрованими в ЄРАН до 15 липня 2019 року (включно) відсутня.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку