Новини

Щодо коригування фінансового результату до оподаткування на суму резервів (забезпечень) від знецінення запасів

16.12.2019

Фахівці ДПСУ у листі від 12.12.2019 р. № 1867/6/99-00-07-02-02-15/ІПК роз'яснили питання щодо коригування фінансового результату до оподаткування на суму резервів (забезпечень) від знецінення запасів.

Так податківці зазначили, у відповідності до пп. 139.1.2 п. 139.1 ст. 139 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) фінансовий результат до оподаткування зменшується:

  • на суму використання створених забезпечень (резервів) витрат (крім забезпечення (резерву) витрат на оплату відпусток працівникам, інших виплат, пов'язаних з оплатою праці, та витрат на сплату єдиного соціального внеску, що нараховується на такі виплати), сформованого відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;
  • на суму коригування (зменшення) забезпечень (резервів) для відшкодування наступних (майбутніх) витрат (крім забезпечення (резерву) на відпустки працівникам, інших виплат, пов'язаних з оплатою праці, та витрат на сплату єдиного соціального внеску, що нараховується на такі виплати), на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності.

Отже, якщо підприємством ухвалено рішення здійснювати уцінку матеріалів через створення резерву (забезпечення) знецінення запасів у відповідності до НП(С)БО або МСФЗ, то в такому випадку виникають різниці згідно з п. 139.1 ст. 139 ПКУ для коригування фінансового результату до оподаткування.

Так, у рядку 2.1.1 додатка РІ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 р. № 897 (далі - Декларація) відображається сума витрат на створення забезпечень (резервів) для відшкодування наступних (майбутніх) витрат відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності

У рядку 2.2.1.1 додатка РІ до Декларації відображається сума коригування (зменшення) забезпечень (резервів) для відшкодування наступних (майбутніх) витрат, на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності.

(ІПК ДПСУ від 12.12.2019 р № 1867/6/99-00-07-02-02-15/ІПК)

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку