Новини

Мінекономрозвитку та ОДА створять мережу Центрів підтримки підприємництва

09.08.2018

Мінекономрозвитку розпочало роботу з обласними державними адміністраціями щодо імплементації Плану заходів з реалізації Стратегії розвитку малого і середнього підприємництва в Україні до 2020 року. Так, планується, що Мінекономрозвитку спільно з ОДА створять регіональну мережу Центрів підтримки підприємництва.  

“Важливо починати перетворювати результати роботи із проектами міжнародної технічної допомоги у сталі інструменти державної політики, адже досі багато проектів в сфері розвитку підприємництва фінансуються за кошти міжнародних донорів. Вкрай важливим є також налагодити зворотній зв’язок із регіонами щодо потреб малих підприємців, що буде запорукою напрацювання дієвих рішень у цьому напрямі”, - зазначив Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов на зустрічі з представниками ОДА.

Пріоритетними проектами для реалізації Стратегії МСП мають стати, зокрема:    

  • створення інформаційного порталу для підприємців на базі офіційного сайту Мінекономрозвитку;
  • реалізація пілотного проекту із запровадження механізму часткових кредитних гарантій;
  • реалізація пілотного проекту зі створення мережі центрів підтримки підприємництва.

Головним питанням зустрічі стала реалізація пілотного проекту зі створення регіональної мережі центрів підтримки підприємництва (ЦПП), яка має стати ланкою державної інфраструктури підтримки мікро-, малого бізнесу, а також  потенційних підприємців, в тому числі з соціально вразливих груп (ветерани АТО, внутрішньо-переміщені особи, молодь). Презентацію концепції ЦПП та інших пріоритетів Мінекономрозвитку зробив Андрій Слабінський проектний менеджер Команди підтримки реформ при Мінекономрозвитку.  

Згідно з концепцією, ЦПП надаватимуть базовий рівень безкоштовної інформаційної та консультативної підтримки бізнесу з акцентом на наявних можливостях: доступні програми підтримки МСП та порядок участі в них, проведення навчальних та інформаційних заходів через мережу закладів-партнерів. Одним з інструментів роботи консультанта ЦПП стануть бізнес-кейси, які вже зараз доступні на платформі ефективного регулюванняhttps://regulation.gov.ua, яку створив Офісу ефективного регулювання за підтримки Мінекономрозвитку.

Концепція мережі ЦПП багато в чому базується на реальному досвіді ОДА в реалізації проектів підтримки МСП в окремих регіонах України: в Тернопільській, Черкаській, Миколаївській та Чернігівській областях. Так, наприклад, в Тернопільській області майданчиком для регіонального центру став департамент економічного розвитку і торгівлі Тернопільської ОДА, а на районному рівні – ЦНАПи. В Черкаській та Чернігівських областях підтримка МСП наразі планується на базі агенцій регіонального розвитку, а в Миколаївській області на базі Регіонального фонду підтримки підприємництва.

Окрім того, представники проектів міжнародної технічної допомоги розповіли про плани роботи щодо інших важливих та досі нових напрямів розвитку підприємництва в Україні. Так, в рамках зустрічі експерти проектів ПРОМІС та Українського фонду благодійників презентували перспективи розвитку інклюзивного та соціального підприємництва. Проектне бюро GIZ в Україні Програми «Fit for Partnership with Germany» презентувало можливості участі українських підприємців у програмах стажування у Німеччині.

В координаційній зустрічі з представниками ОДА взяли участь Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, представники департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Мінекономрозвитку, Команди підтримки реформ при Мінекономрозвитку, представники інших органів центральної виконавчої влади, а також представники проектів міжнародної технічної допомоги, Представництва ЄС в Україні та Європейського банку реконструкції та розвитку.

Довідково

Стратегія розвитку малого і середнього підприємництва в Україні на період до 2020 року та План заходів з її реалізації є стратегічними документами, затвердженими Урядом на виконанням зобов’язань в межах Угоди про асоціацію з ЄС, які містять низку напрямів створення сприятливого середовища для розвитку МСП, розроблені із врахуванням принципів Акту з питань малого бізнесу для Європи.  

З презентацією Плану заходів з реалізації Стратегії можна ознайомитись тутhttps://bit.ly/2Ok1LWi.

За матеріалами Мінекономрозвитку 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку