Новини

ICPC-2 для лікарів ПМД. Команда регіональних тренерів підготувала інформаційні матеріали для лікарів ПМД щодо практичного застосування класифікації ICPC-2

17.09.2019

Українські сімейні лікарі, терапевти та педіатри, які у своїй щоденній роботі використовують міжнародну класифікацію ICPC-2, отримають рекомендації з практичними прикладами кодування. За підтримки проекту Спільного проекту МОЗ України та Світового банку  “Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей” та проекту USAID “Підтримка реформи охорони здоров’я” командою регіональних тренерів з питань впровадження Міжнародної класифікації ПМД ICPC-2, були створені інформаційні матеріали в електронному форматі на 60 сторінках, на запит практикуючих лікарів для покращення розуміння логіки та особливостей кодування.

Ознайомитися з ними, скачати та роздрукувати ви можете тут.

Інформаційні матеріали містять загальну інформацію щодо структури класифікації, її складових, правил використання, критерій включень та виключень до кодів процесів, але найголовніше – це приклади використання у вигляді задач з описом клінічної ситуації та поясненням логіки застосування кодів. Тому рекомендації стануть в нагоді як лікарям, які нещодавно почали нею користуватися, так і спеціалістам, які потребують уточнення тонкощів кодування.

У планах підготувати друковані версії, які будуть направлені в кожний ЦПМСД країни, який має укладений договір з НСЗУ.

Нагадаємо, що міжнародна класифікація первинної медичної допомоги (ІСРС) – це нова система, яка дозволяє лікарям первинної ланки концентруватись на потребах пацієнтів, а не підлаштовуватись під зручність обробки кодів для формування статистики. Перше видання ІСРС було здійснено  WONCA у 1987 році і в її основу був покладений новий принцип  - розуміння того, що в ПМД важливим є не тільки погляд лікаря на проблему пацієнта (діагноз), але і причина звернення пацієнта за медичною допомогою. Таким чином, в класифікації для ПМД стало доступним кодування як діагнозу, так і причини звернення пацієнта.

Міністерство охорони здоров’я у 2017 році  підписало угоду з WONCA щодо ліцензійного використання ІСРС-2 у загальній практиці. Українська мова стала 20-ю офіційною мовою, на яку була перекладена ІСРС-2.

Більше інформації про ІСРС-2 - у відповідному розділі на сайті МОЗ України.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку