Новини

Особливості укладання контракту

14.08.2019

В ГУ Держпраці у Чернівецькій області повідомили, відповідно до частини третьої статті 21 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП), контракт є особливою формою трудового договору, у якому строк його дії, права,  обов’язки і відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення й організації праці працівника, умови розірвання договору, у тому числі дострокового, можуть встановлюватися за угодою сторін.

Нагадаємо, трудовий договір - угода між працівником та суб’єктом господарювання (підприємством, установою, організацією), або уповноваженим ним органом, фізичною особою - підприємцем, за якою працівник зобов’язується виконувати  роботу, визначену цією угодою, та дотримуватися умов внутрішнього трудового розпорядку.

Натомість власник підприємства, установи, організації, або уповноважений ним орган, фізична особа - підприємець зобов’язуються виплачувати працівникові заробітну плату та забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.  

Щодо відмінностей між укладанням типового трудового договору та контракту.

Так, дія контракту завжди обмежена певним строком.

Окрім основних  умов, контракт завжди містить додаткові зобов’язання сторін.

При  його укладанні  між роботодавцем та найманим працівником мають бути прописані:

  • часові терміни дії контракту, права, обов’язки та взаємна відповідальність сторін;
  • оплата праці;
  • умови організації роботи;
  • підстави припинення та розірвання контракту тощо.     

Відповідно до частини другої статті 23 КЗпП, контракт укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавством.

Порядок укладанні контрактів під час прийняття на роботу працівників на підприємство, в установу, організацію незалежно від форм власності, виду діяльності, галузевої приналежності, а також щодо громадян визначено Положенням про порядок укладання контрактів при прийнятті на роботу працівників, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 року за №170 -«Про впорядкування застосування контрактної форми трудового договору» .

Згідно із пунктом третім Положення, наймання осіб  на роботу шляхом укладання з ними контракту, може відбуватися у випадках, передбачених чинним законодавством.

Контракт між сторонами укладається у письмовій формі і скріплюється підписами.

Контракт набуває чинності з моменту його підписання, або з дати, визначеної  сторонами.

Укладання контракту роботодавця  з особою, якій за медичними висновками запропонована робота протипоказана за станом здоров’я, заборонено.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку