Новини

Получение государственной социальной помощи на ребёнка для матери одиночки

08.08.2019

Автор: Гильдия Профессиональных Юристов. Интернет-ресурс "Протокол"

ВС/КАС: Получение государственной социальной помощи на ребёнка для матери одиночки (ВС/КАС від 13.06.2019 г. у справі № 804/4050/18)

Фабула судового акту: Это наше дело. С целью обеспечения единства правоприменительной практики в исключительном порядке Верховный Суд по делу о назначении и выплате социальной помощи матери одиночки, осуществил 13.06.2019 г. кассационный пересмотр и принял постановление которым к сожалению отказал в иске нашему клиенту, при этом указав свой правовой вывод обязательный в последующем для всех судов при рассмотрении аналогичных категорий дел: «вирішальним для визначення права особи на отримання допомоги на дітей одинокій матері є факт народження дитини не в шлюбі, який підтверджений витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини або довідкою про народження із зазначенням підстави внесення відомостей про батька дитини до актового запису про народження дитини відповідно до абзацу першого частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

Таким чином, встановивши, що дитина позивачки народжена в шлюбі і державна реєстрація народження дитини проведена відповідно до статті 133 Сімейного кодексу України, суди дійшли правильного висновку про відсутність підстав для зобов`язання Управління соціального захисту населення Новокодацької районної у місті Дніпрі ради призначити Особі-1 грошову допомогу для дитини одинокій матері».

Итог: при рождении ребёнка вне брака, можно готовить документы* на получения ежемесячной помощи на мать одиночку (до достижения ребёнком 18 лет) подавать их в районный государственный орган социальной защиты. В случаи отказа, обращаться в суд и обязательно прилаживая указанное постановление Верховного Суда дело № 804/4050/18.

* Перечень документов на получения ежемесячной помощи для матери одиночки:

Порядок призначення і виплати державної допомоги сім`ям з дітьми, затверджений   постановою Кабінету Міністрів України № 1751 від 27 грудня 2001 року, визначає умови призначення і виплати таких видів державної допомоги сім`ям з дітьми, передбачених Законом України «Про державну допомогу сім`ям з дітьми»   (далі - Порядок №1751).

Пунктом 35 Порядку № 1751 визначено, що для призначення допомоги на дітей одиноким матерям до органу соціального захисту населення подаються такі документи:

1) заява про призначення допомоги, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

2) витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданий відділом державної реєстрації актів цивільного стану, або довідка про народження, видана виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) рад, із зазначенням підстави внесення відомостей про батька дитини до актового запису про народження дитини відповідно до абзацу першого частини першої   статті 135 Сімейного кодексу України, або документ про народження, виданий компетентним органом іноземної держави, в якому відсутні відомості про батька, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку;

3) копія свідоцтва про народження дитини;

4) довідка про реєстрацію місця проживання матері та дитини. У разі неможливості одержати таку довідку допомога призначається на підставі висновку про початкову оцінку потреб дитини та сім`ї, наданого центром соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, із зазначенням факту проживання дитини з матір`ю. Якщо дитина навчається за межами населеного пункту, в якому проживає мати, і не перебуває на повному державному утриманні, подається довідка про реєстрацію місця проживання матері та довідка про реєстрацію місця проживання або місця перебування (навчання) дитини.

Следует сказать, что размер социальной помощи матери одиночке равен разнице между 100 процентами прожиточного минимума для ребенка соответствующего возраста и среднемесячным совокупным доходом семьи в расчете на одного человека за предыдущие шесть месяцев. Прожиточный минимум для детей в возрасте до 6 лет с 1 января 2019 года составляет 1626 грн., от 6 до 18 лет2027 грн., от 18 до 23 лет1921 грн.

Полный текст постановлення Верховного Суду от 13.06.2019 г. дело № 804/4050/18

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку