Новини

Оновлено вимоги щодо організації системи внутрішнього контролю в банках та банківських групах

05.07.2019

Національний банк України вдосконалив вимоги щодо організації системи внутрішнього контролю в банках України та банківських групах.

Оновлення вимог до побудови та функціонування системи внутрішнього контролю в банках базується на положеннях нової редакції настанов Європейського органу банківського нагляду про корпоративне управління (вересень 2017 року) та методологічних засадах міжнародного стандарту COSO (Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission).

Зокрема:

1) деталізовано повноваження та обов’язки суб’єктів системи внутрішнього контролю банку;

2) запроваджено вимоги щодо побудови системи внутрішнього контролю банку на основі моделі трьох ліній захисту;

3) деталізовано процедури та види внутрішнього контролю;

4) встановлено критерії впровадження та функціонування компонентів системи внутрішнього контролю банку;

5) визначено критерії оцінки ефективності системи внутрішнього контролю банку;

6) встановлено мінімальний перелік питань, що мають бути врегульовані у внутрішньобанківських документах.

Постановою Правління НБУ № 88 від 2 липня 2019 року затверджено Положення про організацію системи внутрішнього контролю в банках України та банківських групах. Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування.

Розробка Положення здійснювалась у співпраці з банківською спільнотою та міжнародними експертами. Враховуючи обсяг завдань, які банки мають виконати для запровадження вимог Положення, постановою НБУ передбачений 6-місячний період імплементації норм Положення (до 2 січня 2020 року).

Цією ж Постановою визнано такою, що втратила чинність, постанову від 29 грудня 2014 року № 867 "Про затвердження Положення про організацію внутрішнього контролю в банках України".

За матеріалами НБУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку