Новини

Експорт сої: нюанси відображення ПДВ

11.06.2019

Відповідно до пункту 63 підрозділу 2 розділу  ХХ «Перехідних положень» Податкового кодексу України (далі - Кодекс) тимчасово звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з вивезення за межі митної території України в митному режимі  з 1 вересня 2018 року до 31 грудня 2021 року соєві боби.  Ці правила розповсюджуються виключно на підприємства, які реалізують придбані соєві боби. Якщо експортер –виробник сої, яку він виростив на власних або орендованих ділянках,  то він нараховує ПДВ на вищезазначені операції за ставкою 0 %. 

В зв’язку з цим перед підприємствами, основним видом діяльності яких є придбання, переробка та продаж сільськогосподарської продукції, постає питання відображення вищезазначених операцій у податковій звітності.

Всі суми придбаних або виготовлених товарів, які в подальшому використовуються в неоподатковуваних операціях, відображаються у рядку 5 податкової декларації з податку на додану вартість з детальною розшифровкою у Додатку 6.

Якщо експортер використовує придбану сою в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях, то він нараховує собі податкові зобов’язання згідно зі статтею 199 Кодексу, у разі якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково - ні, платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 статті 189 Кодексу, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних зведену податкову накладну на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

Частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік. Так визначена у процентах величина застосовується протягом поточного календарного року. При складанні  вищезазначеної податкової накладної у верхній лівій частині у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» робиться помітка «Х» та зазначається тип причини: 09 – складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість.

Для прикладу – підприємство експортує сою на суму 148 451 782,57  грн.

Складається зведена податкова накладна на загальну суму 148 451 782,6 грн із ставкою ПДВ 0 % , сума ПДВ - 0 грн із ІПН покупця - 300000000000, номенклатура товару - Насіння сої, код УКТ ЗЕД – 1201.

Рядок  5 декларації  та відповідно Додаток  6 – рядок операції звільнені від оподаткування  з розшифровкою - Експорт сої, згідно Розділ ХХ підр. 2 п. 63 ПКУ -  148 451 782,57 грн.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку