Новини

Проведення атестації робочих місць за умовами праці у разі реорганізації суб’єкта господарювання

31.05.2019

У 2000 році Міністерством праці та соціальної політики України з метою запобігання необґрунтованому позбавленню працівників пільг і компенсацій за роботу із шкідливими та важкими умовами праці на підприємствах, в установах й організаціях, де склався скрутний фінансово-економічний стан з незалежних від них причин, було розроблено наказ від 21.08.2000 № 205 «Про затвердження Роз’яснення про проведення атестації робочих місць за умовами праці в окремих випадках».

Однак документ не пройшов державну реєстрацію відповідно до Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.1992 № 731. Згідно з результатами правової експертизи Міністерства юстиції України його було скасовано наказом Міністерства соціальної політики України від 05.06.2014 № 361 як такий, що був ухвалений із порушенням законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів.

Тому, у випадку реорганізації суб’єкта господарювання або його структурних підрозділів, у тому числі, створення нового на базі попереднього, може бути ухвалено рішення щодо поширення результатів атестації робочих місць за умовами праці, проведеної на суб’єкті господарювання, що реорганізується, на правонаступників новоутвореного підприємства за умови збереження існуючих умов праці, а також, якщо новоутворене підприємство є правонаступником суб’єкта господарювання, що реорганізується. Відповідне рішення має бути оформлене наказом суб’єкта господарювання.

У разі ухвалення такого рішення працівникам реорганізованих структурних підрозділів має бути збережено встановлені їм за результатами атестації робочих місць за умовами праці пільги та компенсації за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, в тому числі право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Також повідомляємо, що під час оформлення документів для підтвердження стажу роботи зі шкідливими та важкими умовами праці відповідних працівників має бути враховано та підтверджено первинними документами зміни, що відбулися у структурі підприємства.

Якщо ж у зв’язку з реорганізацією суб’єкта господарювання змінюються умови праці або новоутворене підприємство не є правонаступником суб’єкта господарювання, що реорганізується, на новоутвореному підприємстві має бути обов’язково проведено первинну атестацію робочих місць за умовами праці в найкоротший термін.

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку