Новини

Мінфін усунув перешкоди в отриманні товарів гуманітарної допомоги

11.05.2019

Набрали чинності зміни до Наказу Міністерства фінансів України від 15 червня 2012 року № 731 про врегулювання питання відшкодування витрат за зберігання товарів гуманітарної допомоги на складах органів доходів і зборів.

«Реалізація цих змін надасть можливість комплексно вирішити питання розпорядження товарами гуманітарної допомоги, їх видачі зі складів органів доходів і зборів з відшкодуванням фактично понесених при зберіганні витрат, що, у свою чергу, сприятиме своєчасному спрямуванню гуманітарної допомоги за цільовим призначенням», – підкреслив заступник Міністра фінансів Сергій Верланов.

У чому суть?

Згідно з Митним кодексом України товари, які до закінчення строків тимчасового зберігання під митним контролем на складах організацій-отримувачів гуманітарної допомоги (з урахуванням можливості продовження строку тимчасового зберігання – до 120 днів) не були задекларовані власником або уповноваженою ним особою до відповідного митного режиму, підлягають обов'язковій передачі для зберігання органу доходів і зборів, а видані їх власникам можуть бути лише після відшкодування органам доходів і зборів витрат на зберігання.

Для зберігання товарів гуманітарної допомоги на складах органів доходів і зборів, митницями ДФС, як правило, укладаються договори зберігання з утримувачами складів організацій – отримувачів гуманітарної допомоги. Тобто товари гуманітарної допомоги юридично зберігаються на складі органу доходів і зборів фактично перебуваючи на складах організацій – отримувачів гуманітарної допомоги.

При цьому Кодексом не визначено випадків, коли вимоги щодо відшкодування витрат на зберігання не застосовуються.

Таким чином, отримання організацією – отримувачем гуманітарної допомоги товарів гуманітарної допомоги зі свого складу можливо тільки після відшкодування витрат на зберігання, розрахованих у загальному порядку.

Врахувавши, зокрема, практичний досвід застосування митницями Порядку відшкодування витрат за зберігання товарів та транспортних засобів на складах митних органів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 15.06.2012 № 731, Мінфіном спільно з Державною фіскальною службою розроблено зміни до цього Порядку.

Наказ Міністерства фінансів України від 19.03.2019 № 115 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 15 червня 2012 року № 731" затверджує попередньо погоджені з Державною регуляторною службою України зміни до зазначеного вище Порядку, згідно з якими обрахування витрат за зберігання товарів, транспортних засобів, що визнані гуманітарною допомогою, на складі організації – отримувача гуманітарної допомоги, якщо таке зберігання вважається зберіганням на складі органу доходів і зборів відповідно до положень частини четвертої статті 239 Митного кодексу України, має здійснюватися пропорційно до калькуляції витрат за період зберігання цих товарів на відповідних складах згідно з договором.

Що це дасть?

Положення Наказу спрямовані на:

  • попередження накопичення товарів гуманітарної допомоги на складах органів доходів і зборів та уникнення витрат на розпорядження тими з них, за якими не звернувся власник;
  • отримання зі складів митниць ДФС товарів гуманітарної допомоги з відшкодуванням лише фактично понесених витрат згідно з договором про надання послуг зі зберігання;
  • зменшення обсягу товарів гуманітарної допомоги, які тривалий час зберігаються на складах митниць ДФС і щодо яких посадовими особами митниці мають здійснюватися митні формальності;
  • уникнення затримок з видачою товарів гуманітарної допомоги зі складів митниць ДФС;- своєчасне спрямування гуманітарної допомоги для використання за цільовим призначенням.
За матеріалами Мінфіна

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку