Новини

Виплати за договорами оренди майна: чи потрібно відображати в гр. «Працювало за цивільно-правовими договорами» ф. 1ДФ?

03.05.2019

Чи потрібно відображати в гр. «Працювало за цивільно-правовими договорами» податкового розрахунку за ф. 1ДФ кількість ФО, які отримували доходи за договорами оренди нерухомого (рухомого) майна?

Відповідно до п.п. «б» п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI  (далі – ПКУ) особи, які відповідно до цього Кодексу мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності з зазначених питань не допускається.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4, (далі – Порядок).

Згідно з ст. 759 глави 58 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV (далі – ЦКУ) за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до ст. 762 глави 58 ЦКУ за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Договір – це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків (ст. 626 глави 52 ЦКУ).

Наявність саме цивільно-правового договору є необхідною умовою для того, щоб відповідна операція вважалася орендною операцію.

Таким чином, договори оренди нерухомого (рухомого) майна відносяться до договорів цивільно-правового характеру.

Водночас, предметом договору про надання послуг та договору найму є різні об’єкти цивільних прав.

Так, предметом договору найму є неспоживна річ (ст. 760 глави 58 ЦКУ), а предметом договору про надання послуг є послуга, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності (ст. 901 глави 63 ЦКУ).

Отже, договір найму (оренди) не може бути віднесений до договору про надання послуг. 

Відповідно до Довідника ознак доходів, наведених у додатку до Порядку, суми орендних платежів, які отримуються фізичною особою, відображаються податковим агентом у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «127», як виплата інших доходів.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку:

  • під «106» ознакою доходу відображається орендна плата за договором оренди нерухомого майна;
  • під «127» ознакою доходу відображається сума орендної плати за договором оренди рухомого майна.

Враховуючи викладене, в графі «Працювало за цивільно-правовими договорами» податкового розрахунку за ф. 1ДФ не проставляється кількість фізичних осіб, які отримували доходи за договорами оренди нерухомого (рухомого) майна.

За матеріалами «ЗІР: категорія 103.25»

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку