Новини

Втрата Книги обліку: що робити?

12.05.2015

Які дії ФОП — платника єдиного податку у разі втрати книги обліку доходів та витрат та чи передбачена при цьому відповідальність?

Відповідно до п. 296.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платники єдиного податку першої – третьої груп ведуть облік у порядку, визначеному п.п. 296.1.1–296.1.3 ПКУ. Форму та порядок ведення книг обліку доходів та книг обліку доходів і витрат (далі — Книги обліку) затверджено наказом МФУ від 15.12.2011 р. № 1637 (далі — наказ № 1637).

У п. 44.5 ПКУ встановлено, що у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, зазначених у пп. 44.1 і 44.3 ПКУ, платник податків зобов’язаний у п’ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому ПКУ для подання податкової звітності. Платник податків зобов’язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, наступного за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

Відповідно до п. 10 розд. 6 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом МФУ від 24.05.1995 р. № 88у разі втрати книги обліку доходів і витрат фізична особа — підприємець — платник єдиного податку повинна звернутися до органів внутрішніх справ для подання заяви про втрату Книги обліку та отримати довідку про надання такої заяви.

У пункті 8 Порядку ведення Книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, затвердженого наказом № 1637, встановлено, що Книги обліку зберігаються у платника податку протягом 3 років після виконання останнього запису.

Відповідно до ст. 121 ПКУ незабезпечення платником податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених ст. 44 ПКУ строків їх зберігання та/або ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів чи їх копій під час здійснення податкового контролю у випадках, передбачених ПКУ, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 510 гривень. Ті ж дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке ж порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

У статті 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП) зазначено, що неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Дії, передбачені ч. першою ст. 1641 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 5 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, у разі втрати фізичною особою — підприємцем книги обліку доходів і витрат до нього застосовується адміністративна та фінансова відповідальність за умови недотримання ним вимог п. 44.5 ПКУ.

За матеріалами загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу Державної фіскальної служби України (ЗІР),  категорія 107.07


Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку