Новини

Який період має включатися до розрахунку суми компенсації за дні невикористаної відпустки, у випадку коли працівнику надається відпустка із послідуючим звільненням

11.04.2019

У Держпраці в Дніпропетровській області надали роз’яснення стосовно того який період має включатися до розрахунку суми компенсації за дні невикористаної відпустки, у випадку коли працівнику надається відпустка із послідуючим звільненням, при тому, що місяць надання відпустки та звільнення не збігаються.

Статтею 3 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР (далі – Закон №504/96) передбачено, що за бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни), йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням. Датою звільнення при цьому є останній день відпустки.

Незалежно від того, скільки заяв подаватиме працівник щодо надання відпустки з подальшим звільненням, відділу кадрів підприємства необхідно видати два окремих накази: про надання відпустки та про звільнення. Це пов’язано з тим, що за Переліком № 578/5 зазначені накази мають різні строки зберігання: п’ять років - наказ про надання щорічної відпустки та 75 років - наказ про звільнення. Крім того ці накази зазвичай зберігаються в різних справах, зокрема, наказ про надання відпустки - у справі «Накази про надання відпусток», а наказ про звільнення - у справі «Накази з особового складу».

Першим варто видати наказ про надання відпустки з таким розрахунком, щоб дотриматися вимог частини першої статті 21 Закону № 504/96 та виплатити працівникові зарплату й відпускні не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

З наказом про звільнення можна не поспішати (раптом працівник передумає звільнятися або захворіє та доведеться скасовувати наказ) і видати його за день - два до останнього дня відпустки (саме цей день буде днем звільнення), щоб встигнути оформити трудову книжку й розрахувати та виплатити працівникові всі належні суми відповідно до статей 47, 116 КЗпП України.

Відповідно до пункту 2 розділу II Постанови КМУ від 08.02.1995 № 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» із змінами та доповненнями: «Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки, додаткових  відпусток у зв'язку з навчанням, творчої відпустки,  додаткової відпустки  працівникам,  які  мають дітей, або для виплати компенсації за невикористані відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання  відпустки  або виплати компенсації за невикористані відпустки».
 

Таким чином, компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки, працівнику повинні виплатити в день звільнення.

Отже, відповідно до пункту 2 розділу II Постанови КМУ від 08.02.1995 № 100 обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані дні відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати компенсації за невикористані дні відпустки.

Головний державний інспектор Управління Держпраці у Дніпропетровській області Олена Аладіна

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку