Новини

Доплати за роботи із важкими, шкідливими і небезпечними умовами праці, за суміщення професій та суми індексації пропонують не включати до зарплати на рівні мінімальної (Проект)

26.03.2019

Міністерством соціальної політики України оприлюднено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантій забезпечення мінімальної заробітної плати та оплати праці на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці»

Проект Закону спрямований на вдосконалення законодавства щодо порядку визначення розміру мінімальної заробітної плати та приведення його у відповідність до Конвенції МОП № 131.

Документом врегульовується питання щодо складових заробітної плати, які не враховуються для визначення її мінімального розміру, зокрема щодо доплат за роботи працівникам, зайнятих на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці, в несприятливих умовах та умовах підвищеного ризику для життя і здоров'я у відповідності до ст.100 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) та сум індексації заробітної плати.

Так, згідно ст. 100 КЗпП оплата праці працівників, зайнятих на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці, проводиться в підвищеному розмірі шляхом установлення доплат, розміри яких визначається колективним договором, а в разі його відсутності – наказом (розпорядженням) роботодавця, з урахуванням класифікації умов праці за ступенем важкості, шкідливості та небезпеки за результатами атестації робочих місць за умовами праці. При цьому розміри таких доплат не можуть становити мене ніж 4 відсотки тарифної ставки (окладу).

Галузевими угодами можуть встановлюватися доплата у розмірах, вищих від передбачених частиною першою цієї статті.

Законодавством можуть встановлюватися інші гарантії підвищеної оплати праці за роботу у несприятливих умовах або в умовах підвищеного ризику для життя та здоров’я працівника.

Також передбачено, що при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються:

  • доплати працівникам, зайнятим на роботах із важкими, шкідливими і небезпечними умовами праці, в несприятливих умовах та умовах підвищеного ризику для життя і здоров’я;
  • доплати за суміщення професій (посад), виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт;
  • премії до святкових і ювілейних дат;
  • сума індексації заробітної плати (ст. 31 Закону України ,,Про оплату праці” ).

При цьому, розмір мінімальної заробітної плати визначається з урахуванням:

  • потреб працівників та їхніх сімей;
  • середнього рівня заробітної плати;
  • розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахованого
  • відповідно до статті 5 Закону України ,,Про прожитковий мінімум”;
  • прогнозного індексу споживчих цін;
  • рівня зайнятості, продуктивності праці, інших економічних умов;
  • рівня податків, обов’язкових зборів та внесків;
  • соціальних пільг, гарантій, компенсацій.

Мінімальна заробітна плата встановлюється у розмірі, не нижчому від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб  (ст. 9 Закону України ,,Про оплату праці” ).

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку