Новини

"Нам потрібно все разом". Лікарні не хочуть лотувати закупівлі

22.03.2019

Автор:Тетяна Руденко. ЛІГА.блоги

"Нам потрібно все разом". Лікарні не хочуть лотувати закупівлі

Натомість, поділ на лоти в медичних закупівлях дозволяє розширити коло учасників та зекономити кошти.

Моніторинг медичних закупівель свідчить, що медзамовники (маються на увазі медичні заклади) продовжують «танцювати на граблях» й ми до сих пір маємо проблему з формуванням предметів закупівель.

«Все разом». Закон не зобов’язує, а залишає за замовником торгів право ділити або ні предмет закупівлі на частини.

Розуміючи проблему в мед закупівлях, МОЗ та МЕРТ не рекомендували замовникам закупівель лікарських засобів об’єднувати наркотичні засоби в один лот з іншими лікарськими засобами, не рекомендували об’єднувати велику кількість препаратів в один лот. Доцільно визначати окремі частини предмета закупівлі щодо кожного окремого МНН, типу –  один препарат – один лот.

Але, наявність рекомендацій ситуацію на краще не змінила.

Замовники,  як і раніше, продовжують об’єднувати в одному лоті велику кількість препаратів, наркотичні та психотропні засоби з іншими препаратами, включать в один лот як замінні, так і незамінні лікарські засоби, та не зважають на те, що така їх поведінка призводить до обмеження конкуренції на ринку та неекономності процедури.

Наркотичні та психотропні препарати мають обмежене коло постачальників, тоді як інші лікарські засоби міг би запропонувати інший суб’єкт господарювання за більш вигідною ціною. Включення до одного лоту декількох найменувань лікарських засобів взагалі може поставити під загрозу проведення закупівлі та в подальшому спричинити проблему із забезпеченням ліків.

Формування замовником предмету закупівлі без поділу на лоти РЕАЛЬНО зменшує конкуренцію, може призвести до дискримінації потенційних учасників, адже унеможливлює прийняття участі у відкритих торгах постачальникам, які з різних підстав не мають доступу до усіх найменувань.

Окрім того, включення в один лот декількох різних лікарських засобів не дає змоги й виробнику безпосередньо брати участь в тендері, оскільки виробник обмежений власним портфелем ліків.

Таким чином, замовник, проводячи однолотову закупівлю, не зможе в повній мірі дотриматися принципу здійснення закупівель – максимальної економії та ефективності.

Приклади з моніторингу медзакупівель та його результати свідчать про нераціональність формування предмету закупівлі по типу «все разом».

«Все разом» було виявлено в закупівлях таких медзамовників - Вінницький міський клінічний пологовий будинок № 2, Біловодська центральна районна лікарня, Пологовий будинок Чернігівської міської ради, Тиврівська центральна районна лікарня, Київська обласна клінічна лікарня, 5-а  міська клінічна лікарня м. Львова, Старосамбірська центральна районна лікарня тощо. Замовники поєднували наркотичні та психотропні засоби з наркозними та іншими препаратами в однолотовій закупівлі.

Зокрема, Восьма міська клінічна лікарня міста Львова, проводила закупівлю,поєднавши в одному лоті наркотичні та психотропні засоби з наркозними препаратами.
Очікувана вартість закупівлі становила понад мільйон гривень, отже ніщо не перешкоджало розбити закупівлю на окремі лоти та дозволити прийняти участь в закупівлі учасниками з різними портфелями препаратів.
Але лікарня на моє звернення, посилаючись на рекомендаційний характер листа МОЗу та МЕРТу вказала, що може його не враховувати при проведенні закупівель. А також повідомила, що для замовника має значення поставка препаратів саме у сукупності, оскільки вони взаємопов’язані.
Отже, медзамовнику дуже потрібно було «все разом».

Щодо результатів проведених торгів та їх ефективності можу зазначити, що в даному випадку економія для замовника склала 5,4 відсотки. Багато це чи мало при середньому показнику економії в медзакупівлях – 10-20%?

Чи варто реагувати замовникам на зауваження щодо дискримінації при лотуванні таких закупівель? Чи необхідно вносити зміни?

Неодноразово звертаються учаснику ринку, постійно зазначають, що об’єднання великої кількості препаратів в один лот, або об’єднання наркотичних та ненаркотичних препаратів – дискримінація, просять направити до замовників листи задля можливості прийняти участь в закупівлі.

Шановні медзамовники, чому не можна не вдаватись до дискримінації ще на стадії планування закупівлі? Поєднання великої кількості препаратів, закупівля по типу «все разом» дійсно обмежує потенційну кількість учасників.

Про це вам в унісон говорить ринок!

З-поміж іншого, й Асоціація «Виробники ліків України» зазначала, що не всі виробники, які є потенційними учасниками процедури закупівлі, можуть запропонувати замовнику повний перелік товарів. Як правило, такий перелік може надати дистриб'ютор.

Є принципи здійснення закупівель – максимальна економія та ефективність, недискримінація учасників – дотримуйтесь їх, будь-ласка.

Чудово, що є випадки, коли замовники реагують на мої зауваження швидко та професійно. Це не може не радувати.

Ось наприклад, Турківська комунальна центральна лікарня (Львівська обл.) оголошуючи закупівлю лікарських засобів поєднала в одному лоті наркотичні засоби, наркозні препарати та краплі для очей. Після мого звернення щодо неприпустимості такого формування предмета закупівлі Замовник відмінив процедуру закупівлі і через день вже оголосив нову – з поділом на окремі лоти.

Золочівська центральна районна лікарня (Львівська обл.), поєднавши в одному лоті наркотичні та психотропні засоби із наркозними препаратами, після мого листа внесла зміни до тендерної документації та відокремила наркозні засоби від наркотичних препаратів.  

Отже, маємо перемогу, але перемога з прикрим присмаком. Протягом тривалого часу існування системи електронних закупівель, неодноразових роз’яснень та рекомендацій замовникам все ще необхідно нагадувати про неприпустимість такого формування предмета закупівлі, яке автоматично обмежує перелік потенційних постачальників.

Замовники вносять зміни до тендерної документації та виправляють свої помилки, але для цього їм необхідно прямо вказати на це, надіслати лист з повідомленням про порушення. 

На сьогодні тримаю на контролі закупівлю Львівської обласної лікарні на суму понад три мільйони гривень. Лікарня закуповує наркотичні засоби, але до 16 позицій предмета закупівлі включені також препарати, що не мають жодного відношення до наркотичних засобів та не потребують спеціальної ліцензії. Це пероксид водню, фурацилін, формалін – протимікробний та антисептичний засоби а також мікстура Семенова. Звернулась за роз’ясненнями, чекаю реакції замовника.

Чи є закупівля «все разом» ефективною для замовників?

Ні, максимальна економія та ефективність реальні при відповідному рівні конкуренції та несумісні при її обмеженні. Золоте правило замовника – розширювати коло учасників в своїх закупівлях та економити кошти.

Моніторинг медичних закупівель у регіонах триває. 

За матеріалами ЛІГА.блоги

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку