Новини

Довідка про відсутність заборгованості. Як не отримати відмову

04.03.2019

Відсутність боргів перед бюджетом та прозоре ведення бізнесу – давно стали трендом для більшості українських підприємств. Адже успішна та ефективна співпраця з компаньйонами, участь у тендерах публічних закупівель, отримання бюджетного фінансування, тощо, практично  неможливі для тих, хто не сплачуєш свої податкові зобов’язання.

Тому, довідка про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи – є, фактично, перепусткою для успішної роботи підприємств. Адже за наявності боргів перед державою – така довідка не надається.

З часу запровадження державної політики у сфері надання адміністративних послуг, Державною фіскальною службою України здійснено низку важливих кроків у напрямі оптимізації своєї роботи, зокрема, щодо розширення опцій електронних сервісів. Відтак, отримати довідку про відсутність податкового боргу платникам стало можливо в електронній формі просто зі свого електронного кабінету. Говорити про те, що це  дозволяє отримати інформацію про стан розрахунків із бюджетом в режимі реального часу, оперативно, економлячи час та ресурси, а відтак, забезпечити ефективне середовище для ведення господарської діяльності – банально. Але це – факт.

Механізм подачі заявки про надання довідки через приватну частину «Електронного кабінету», з використанням ЕЦП будь-якого акредитованого центру сертифікації ключів, визначено «Порядком надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи» (Порядок № 733).

Щоденно, команда Офісу відмічає позитивну динаміку активності отримання довідок про відсутність заборгованості саме в електронній формі.

Проте, не буває і без відмов. І мова не лише про наявність податкового боргу, який  є підставою для відмови контролюючих органів у наданні довідки. Причина досить проста -  формальні помилки, які допускають платники податків під час заповнення заяви.

Найпоширенішою помилкою, що допускається під час складання запиту, є – невідповідність посилання на нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів.

Наприклад, платники посилаються на Порядок № 733, який лише регламентує процес розгляду заявки та надання довідки, а не є підставою для її видачі, тощо.

Тому, аби уникнути непорозумінь або відмов у наданні довідки про відсутність заборгованості, Офіс великих платників наголошує про необхідність посилання на нормативно-правовий акт, згідно з яким таку довідку необхідно надати до контрагента.Перелік таких актів можна знайти за посиланням

Також, варто зазначити, що за потреби застосування паперової форми довідки у конкретних умовах ведення господарської діяльності, довідку про відсутність заборгованості платниками, які обслуговуються в Офісі великих платників, можна отримати в будь-якому нашому відокремленому структурному підрозділі.

І пам’ятайте, у разі виникнення проблемних запитань, команда Офісу завжди готова надати будь-які роз’яснення щодо отримання довідки  та прийти на допомогу.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку