Новини

Майже 80% сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів по всій Україні пройшли тренінги із впровадження ICPC-2

20.02.2019

Майже 80% лікарів первинної ланки по всій Україні пройшли тренінги із впровадження Міжнародної класифікації ICPC-2 в практику лікаря первинної допомоги - сімейного лікаря, терапевта і педіатра. Ці тренінги проводяться з листопада 2018 року.

Лише за останні два місяці минулого року було проведено 360 тренінгів, які охопили 490 закладів первинної медико-санітарної допомоги. Участь у навчанні взяли майже 13 тисяч лікарів та медичних сестер з усієї України. Найбільш активними стали Дніпропетровська, Волинська, Донецька, Житомирська, Львівська, Закарпатська, Хмельницька, Одеська, області. Зокрема, на Волині було проведено 28 тренінгів, в яких взяли участь понад 900 лікарів з 18 ЦПМСД області. У Дніпропетровській області було проведено 19 тренінгів, участь у яких взяли 607 лікарів з 42 центрів первинної допомоги.

Тренінги включають теоретичну частину, де лікарів знайомлять з особливостями філософії сімейної медицини, базовими поняттями Міжнародної класифікації ICPC-2, принципами кодування симптомів і скарг пацієнтів, діагнозу. У другій частині учасники тренінгу отримують практичні завдання і тренують навички кодування звернень пацієнтів у ICPC-2.

«Як лікар-терапевт, можу сказати, що ICPC-2 – це новий пацієнт-орієнтований підхід до надання первинної медичної допомоги. Ця класифікація підтримує філософію сімейної медицини, адже лікар веде пацієнта на постійній основі і зосереджується, у першу чергу, на людині, а не тільки на її діагнозі. Також ICPC-2 спрощує ведення та управління  медичною практикою. Вже понад дві третини сімейних лікарів пройшли таке навчання. Найбільш активних регіональних тренерів ми плануємо запросити на Конференцію з міжнародною участю, яка пройде в рамках Проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», щоб вони могли розказати про свої здобутки», – розповідає консультант зі створення потенціалу для залучення громадян спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» Юлія Володіна.

Нагадаємо, що МОЗ України затвердило наказ від 04.01.2018 № 13 «Про деякі питання застосування Україномовного варіанту Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги(ICPC-2-E)». Згідно з ним, сімейні лікарі,терапевти та педіатри у щоденній роботі користуватимуться Міжнародною класифікацією первинної медичної допомоги (ІСРС-2). ІСРС – це найбільш поширена класифікація, яка використовується на первинній ланці в багатьох країнах світу. Головний принцип системи – розуміння того, що в первинній медичній допомозі (ПМД) важливим є не тільки погляд лікаря на проблему пацієнта (діагноз) але і причина звернення пацієнта за медичною допомогою, яку можливо закодувати так як і процеси, які здійснив лікар, навіть якщо це телефонна консультація.  ICPC-2 розроблена сімейними лікарями, тому вона максимально відображає зміст їхньої роботи.

Міжнародна класифікація ICPC-2 має близько 1300 кодів, які описують найбільш часті (більше ніж 1 випадок на 1000 пацієнтів на рік) проблеми. Для порівняння: наявна сьогодні Міжнародна класифікація хвороб (МКХ-10) містить від 14000 до 140000 кодів із складною системою кодування, більшість з яких не використовується в первинній медичній допомозі.

Переваги кодування за ICPC:

  • Можливість фіксування звернення пацієнта телефоном, через інтернет (причину, діагноз, дії);
  • Можливість розділити причини, з яких звернувся пацієнт за один візит;
  • Можливість кодування не тільки діагнозу, а і симптомів та процесів, які не передбачають діагнозу;
  • Можливість відстежувати епізоди медичної допомоги завдяки їх групуванню;
  • Можливість імплементації кодування в медичну інформаційну систему (МІС), що спрощує кодування для лікаря.

Будь-який заклад первинної медичної допомоги може запросити регіонального тренера з ICPC для проведення тренінгу. Для цього потрібно залишити заявку у групі в соціальній мережі Facebook ICPC-2 Ukraine. Також там можна отримати консультацію спеціалістів із впровадження Міжнародної класифікації ICPC з будь-якого питання стосовно кодування.

За матеріалами МОЗ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку