Новини

Допомога по вагітності та пологах постраждалим від Чорнобильської катастрофи 1-3 категорії призначається з 27 тижня вагітності

06.02.2019

Допомога по вагітності та пологах надається за кошти Фонду соціального страхування України у розмірі 100% середньої заробітної плати за весь період відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами. Право на виплати мають усі офіційно працевлаштовані жінки.

У загальних випадках тривалість відпустки по вагітності та пологах складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів), листок непрацездатності видається з 30 тижня вагітності.

Водночас, у разі вагітності жінок, віднесених до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, тривалість листка непрацездатності у зв’язку із вагітністю та пологами складає 180 календарних днів (90 днів до передбачуваного дня пологів і 90 днів після пологів). Листок непрацездатності видається з 27 тижня вагітності.

Жінкам, віднесеним до 4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога надається на загальних підставах за період, тривалість якого становить 126 календарних днів.

У випадку передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді, додатково до основного видається листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 14 календарних днів.

Нагадаємо, для отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, отриманий листок непрацездатності необхідно передати роботодавцю не пізніше 12 календарних місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами. У разі роботи за сумісництвом надається копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Комісія (уповноважений) із соціального страхування, що створюється на кожному підприємстві, в установі чи організації будь-якої форми власності, приймає рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах.

Документи для призначення допомоги по вагітності та пологах розглядаються комісією із соціального страхування (уповноваженим) підприємства не пізніше десяти днів з дня їх надходження.

Протокол засідання комісії із соціального страхування або рішення уповноваженого передаються бухгалтеру підприємства разом із листком непрацездатності, на підставі чого здійснюється розрахунок суми допомоги по вагітності та пологах, що фінансується Фондом соціального страхування України.

Для надання матеріального забезпечення застрахованій особі за рахунок коштів ФССУ, на підставі здійснених розрахунків, роботодавцем заповнюється заява-розрахунок за встановленою формою і передається до робочого органу Фонду за місцем обліку страхувальника. Заяву-розрахунок також можна подати у електронному вигляді із застосування електронного цифрового підпису.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку