Новини

Оподаткування ПДФО заробітної плати сумісника у резидента Дія Сіті

22.04.2024
Тема:

У свіжому роз’ясненні в категорії 103.03 ЗІР податківці пояснили, за якою ставкою ПДФО оподатковується заробітна плата працівника, який працює у резидента Дія Сіті за сумісництвом на підставі трудового контракту (у вільний час від основної роботи у іншого роботодавця).

Зокрема, податківці зазначили, що особливості оподаткування доходів спеціалістів резидентів Дія Сіті встановлено п. 170.141 ПКУ. Так, відповідно до п.п. 170.141.1 ПКУ  податковим агентом платника податку — спеціаліста резидента Дія Сіті під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, укладеного в порядку, передбаченому Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667 (далі — Закон № 1667), є резиденти Дія Сіті. Своєю чергою, згідно з п.п. 170.141.2 ПКУ за ставкою 5 %, визначеною п. 167.2 ПКУ, оподатковуються доходи платника податку — спеціаліста резидента Дія Сіті, що виплачуються на його користь резидентом Дія Сіті у вигляді:

а) заробітної плати;
б) винагороди за гіг-контрактом, укладеним у порядку, передбаченому Законом № 1667, у тому числі винагороди за створення та перехід прав на твори, створені за замовленням;
в) авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Крім того, відповідно до п.п. 170.141.3 ПКУ положення п.п. 170.141.2 ПКУ застосовуються до загального (річного) оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати чи винагороди, що нараховується (виплачується, надається) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, розмір якого не перевищує еквівалента 240 000 євро за календарний рік за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим НБУ станом на 1 січня звітного податкового року. При цьому в цілях розрахунку такого розміру загального оподатковуваного доходу до нього не включається дохід спеціаліста резидента Дія Сіті, оподаткований податковим агентом — резидентом Дія Сіті у порядку, передбаченому п.п. 170.141.4 та 170.141.5 ПКУ, за ставкою 18 %, встановленою п. 167.1 ПКУ. У разі якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, до суми такого перевищення застосовується ставка, встановлена п. 167.1 ПКУ. При цьому платник податків зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік, подати річну декларацію про майновий стан і доходи відповідно до ПКУ та самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб із суми такого перевищення.

У разі якщо податковий агент — резидент Дія Сіті у відповідний календарний місяць не відповідав вимогам, визначеним пп. 2, 3 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667, такий податковий агент зобов’язаний у межах податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізосіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування самостійно нарахувати ПДФО за ставкою, встановленою п. 167.1 ПКУ щодо доходів спеціалістів резидента Дія Сіті, передбачених у п.п. «а»–«б» п.п. 170.141.2 ПКУ, що були виплачені протягом такого календарного місяця, та сплатити його до подання податкового розрахунку.

При цьому податковий агент, який сплатив суму такого доходу, не включає його до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу спеціалістів резидента Дія Сіті (п.п. 170.141.5 ПКУ).

Отже, враховуючи викладене вище, податківці дійшли висновку, що заробітна плата працівника, який працює у резидента Дія Сіті за сумісництвом на підставі трудового контракту, оподатковується ПДФО за ставкою 5 %, але за умови дотримання усіх вимог, визначених п. 170.141 ПКУ.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку