Новини

Щодо порядку внесення змін до мережі закладів загальної середньої освіти

17.11.2023

МОН в листі від 28.02.2023 № 4/504-23 щодо порядку внесення змін до мережі закладів загальної середньої освіти зазначила таке.

Відповідно до ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» питання управління закладами освіти, які належать територіальним громадам або передані їм, організація їх матеріально-технічного та фінансового забезпечення віднесені до власних (самоврядних) повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства.

Згідно зі ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

Права і обов’язки засновника закладу освіти встановлено відповідно до ст. 25 Закону України «Про освіту». Зокрема, засновник закладу освіти або уповноважений ним орган (особа) приймає рішення про створення, реорганізацію, ліквідацію, зміну типу закладу освіти, затверджує статут (його нову редакцію), укладає засновницький договір у випадках, визначених законом; здійснює контроль за дотриманням установчих документів закладу освіти.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти в сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення (абз. 2 ч. 2 ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

Перед внесенням змін у мережі закладів освіти в кожній територіальній громаді, насамперед, необхідно: провести збір та аналіз даних про заклади; визначити та затвердити критерії для здійснення аналізу існуючої мережі закладів загальної середньої освіти та підготувати план оптимізації на основі обраних критеріїв; розробити план оптимізації шкільної мережі та проєкт рішення ради; поінформувати громадськість та розглянути проєкт рішення на громадському обговоренні; затвердити план оптимізації/трансформації мережі та розпочати реалізацію цього плану.

Зазвичай формування мережі закладів освіти відбувається до початку нового навчального року. Відповідно до форм статистичної звітності, погоджених із Державною службою статистики України, інформація про заклади загальної середньої освіти надається один раз на навчальний рік станом на 5 вересня.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку