Новини

Добровільна та місцева пожежна охорона: затверджено порядки

17.04.2023

Добровільна Постановою КМУ від 07.04.2023 р. № 314 затверджено Порядок утворення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони. Він визначає механізм утворення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони (далі — пожежно-рятувальні підрозділи).

1. Пожежно-рятувальні підрозділи можуть утворюватися:

органами місцевого самоврядування — із числа осіб, які постійно проживають на відповідній території;

громадськими організаціями — із числа членів таких організацій;

суб’єктами господарювання, іншими юридичними особами — із числа їх працівників.

2. Пожежно-рятувальні підрозділи можуть утворюватися як юридичні особи або їх відокремлені підрозділи незалежно від підрозділів державної, відомчої чи місцевої пожежної охорони.

3. З метою забезпечення добровільної пожежної охорони РМ АРК, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, громадські об’єднання, суб’єкти господарювання, інші юридичні особи та громадяни можуть здійснювати матеріально-технічне забезпечення пожежно-рятувальних підрозділів та безоплатно надавати їм у користування будівлі, споруди, приміщення, транспортні засоби, засоби зв’язку та інше необхідне майно.

3. Фінансування і матеріально-технічне забезпечення пожежно-рятувальних підрозділів може здійснюватися також за рахунок інших не заборонених законодавством джерел.

4. Приміщення, засоби зв’язку, пожежна техніка, інше майно, а також кошти, що в установленому порядку надходять від юридичних та фізичних осіб (благодійна та гуманітарна допомога, членські внески, плата за надання послуг) для забезпечення діяльності пожежно-рятувальних підрозділів, підлягають обліку та використанню згідно із законодавством.

5. Координація та контроль діяльності пожежно-рятувальних підрозділів здійснюються суб’єктами, які утворили такі підрозділи, та територіальними органами ДСНС.

Місцева Постановою КМУ від 07.04.2023 р. № 315 затверджено Порядок утворення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони. Він визначає механізм утворення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони (далі — пожежно-рятувальні підрозділи).

1. Пожежно-рятувальні підрозділи утворюються органами місцевого самоврядування за погодженням із ДСНС або його територіальними органами з метою захисту життя і здоров’я населення, територій і об’єктів від пожеж, підтримання належного рівня пожежної безпеки в населених пунктах.

2. Основними завданнями пожежно-рятувальних підрозділів є забезпечення пожежної безпеки, запобігання виникненню пожеж та нещасним випадкам під час пожеж, гасіння пожеж, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, а також надання допомоги в ліквідації наслідків інших надзвичайних ситуацій.

3. Пожежно-рятувальні підрозділи можуть утворюватися як юридичні особи або їх відокремлені підрозділи.

4. Фінансування та матеріально-технічне забезпечення пожежно-рятувальних підрозділів здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

У разі коли в населеному пункті, розташованому на території однієї територіальної громади та з’єднаному з населеними пунктами іншої територіальної громади під’їзними шляхами загального користування, утворено пожежно-рятувальний підрозділ, який здатний виконувати завдання за призначенням на території населених пунктів іншої територіальної громади, на якій відсутні такі підрозділи, у відповідних місцевих бюджетах можуть передбачатися видатки на матеріально-технічне забезпечення таких підрозділів у рамках співробітництва відповідно до Закону України «Про співробітництво територіальних громад».

5. Приміщення, засоби зв’язку, техніка, інше майно, а також кошти, що в установленому порядку надходять від юридичних та фізичних осіб (благодійна і гуманітарна допомога, плата за надання послуг тощо) для забезпечення діяльності пожежно-рятувального підрозділу, підлягають обліку та використанню згідно із законодавством.

6. Координація та контроль діяльності пожежно-рятувального підрозділу здійснюються органом місцевого самоврядування, що його утворив, та територіальним органом ДСНС.

Постанови № 314 та № 315 набрали чинності 12.04.2023 р.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку