Новини

Олександра Азархіна: Закон №7198 посилює інституційну спроможність місцевого самоврядування

16.03.2023
Тема:


Закон України №7198 запроваджує механізм компенсації за пошкоджене та знищене житло, а також надає місцевому самоврядуванню повноваження щодо наповнення Реєстру пошкодженого та знищеного житла, обстеження таких об’єктів та прийняття рішення щодо надання компенсації.
 
Про це заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна розповіла в рамках координаційної зустрічі щодо розробки та впровадження законодавчих механізмів компенсації за пошкоджене та знищене майно.
 
«Ми розуміємо, що без системної комунікації з органами місцевого самоврядування, надання їм доступу до усіх необхідних знань та інструментів, налагодити процес виплат компенсацій населенню буде складно. Тому один із ключових фокусів на сьогодні – це навчання ОМС щодо роботи з Реєстром пошкодженого та знищеного майна, а також надання якісної консультативної підтримки щодо змісту основних механізмів Закону №7198.
 
Спільно з донорськими організаціями та іншими нашими партнерами, ми розпочали процес формування Територіальних команд підтримки реформ. Вони стануть центрами експертної допомоги та допоможуть гарантувати якість у наповненні даних та прийнятті рішень на місцях. Нагадаю, що саме із запитів громад формується загальнодержавне бачення потреб у відбудові країни», – прокоментувала Олександра Азархіна.
 
Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська підкреслила особливу роль місцевого самоврядування по всім напрямкам механізму компенсацій: щодо ремонту пошкодженого житла, купівлі або ж будівництва нового замість знищеного.
 
«Для того, щоб місцеве самоврядування могло ефективно працювати з компенсаційним механізмом, перш за все потрібне якнайшвидше підключення громад до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Наразі підключились понад 500 громад з 1,5 тисячі існуючих в Україні.
 
Після цього ОМС зможуть оперативно вносити в Реєстр дані про пошкоджені та знищені об’єкти і відповідно до цього формувати свої плани відбудови. Це також допоможе центральній владі та міжнародним партнерам мати чітке розуміння потреб відновлення і, як наслідок, запускати великі проєкти відбудови», – прокоментував Наталія Козловська.
 
Окрім цього, заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анатолій Комірний розповів про роботу Міністерства над відкриттям даних про пошкоджені, знищені об’єкти та їх відновлення.
 
«Наша ключова ціль – відкрити для громадськості та донорів максимальну кількість даних про відбудову. Аби кожен мав змогу в режимі онлайн отримати доступ до інформації про руйнування, процес відновлення та його результати.
 
Водночас ми розуміємо, де деякі дані можуть бути використані ворогом у своїх цілях. Саме тому будемо відкривати дані наразі тільки щодо об’єктів соціальної інфраструктури. Це перш за все школи, садочки та житлові об’єкти», – прокоментував Анатолій Комірний.
 
Координаційна зустріч була організована Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури та проєктом HOVERLA / проєкт USAID в Україні.
 
Нагадаємо, 23 лютого Верховна Рада підтримала прийняла закон №7198. Він визначає перелік отримувачів компенсації за знищене та пошкоджене житло, її види, механізм оцінки та прийняття рішення щодо її надання, а також можливості її використання для отримання нового житла. Наразі закон направлено на підпис Президенту України.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку