Новини

Щодо особливостей оподаткування Резидентів Дія Сіті. Єдиний соціальний внесок

08.03.2023
Тема:

Який розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування застосовується у разі нарахування та виплати сум допомоги по тимчасовій непрацездатності?

Базою нарахування єдиного внеску є, зокрема, сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» (далі – Закон № 108) та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Статтею 2 Закону № 108 визначено структуру заробітної плати, до якої включаються: основна заробітна плата; додаткова заробітна плата; інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, здійснюється з урахуванням Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5 (далі – Інструкція № 5).

Згідно з п. 3.2 розділу ІІІ Інструкції № 5 допомога по тимчасовій непрацездатності відноситься до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці.

Отже, виплати, що не належать до фонду оплати праці, зокрема, допомога по тимчасовій непрацездатності, які нараховані резидентом Дія Сіті на користь співробітників, є базою нарахування єдиного внеску на загальних підставах, а саме за ставкою 22 відсотка (прим. 26-28).


[26]. Стаття 4, 7 та 8 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»;

[27]. Пункт  3.2 розділу ІІІ Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 року № 5;

[28]. Стаття 2 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці».

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку