Новини

Внесено зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних

02.03.2023
Тема:

21.02.2023 в «Офіційному віснику України» був опублікований Наказ Міністерства фінансів України від 12.01.2023 р. № 19 «Про затвердження Змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі - Порядок). Він набирає чинності через 15 днів з дня офіційного опублікування, тобто з 08.03.2023.

Метою прийняття даних змін є створення сприятливих умов для реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування  в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - Реєстр), усунення непорозумінь між платниками податку та контролюючими органами. 

Відповідно до зазначених змін за результатами розгляду поданих письмових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та копій документів, поданих відповідно до пункту 4 Порядку:

  • або приймає рішення про реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування в Реєстрі та надсилає його платнику податку в порядку, встановленому статтею 42 Податкового кодексу України, за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку;
  • або направляє повідомлення щодо недостатності пояснень та документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування в Реєстрі (далі – Повідомлення), за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку з пропозицією щодо надання платником податку додаткових пояснень та копій документів на підтвердження інформації, зазначеної у податкових накладних/розрахунків коригування;
  • або приймає рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі у разі надання платником податку копій документів, складених із порушенням законодавства, та надсилає його платнику податку в порядку, встановленому статтею 42 Податкового кодексу України, за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

При цьому наголошено, що платник податку має право подати до контролюючого органу додаткові пояснення та копії документів на підтвердження інформації, зазначеної  у податкових накладних/розрахунків коригування, протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання Повідомлення.

Додаткові письмові пояснення та копії документів, платник податку подає до ДПС в електронній формі за допомогою засобів електронного зв’язку.

За результатами розгляду поданих додаткових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом 5 робочих днів, що настають за днем їх отримання, приймає рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Реєстрі.

Якщо платник податку не надав додаткових пояснень та копій документів, тоді комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Реєстрі протягом 5 робочих днів, що настають за днем граничного строку їх подання.

Комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Реєстрі  в наступних випадках:

  • ненадання/часткового надання додаткових письмових пояснень та копій документів стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі, при отриманні Повідомлення;
  • та/або надання платником податку копій документів, складених/оформлених із порушенням законодавства.

Відповідно до нових правил з`являться й додатки до Порядку, зокрема:

1. Додаток 1. Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

2. Додаток 2. Повідомлення щодо недостатності пояснень та документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних головних управлінь Державної податкової служби України в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДПС рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку