Новини

Безоплатне користування майном не є доходом ФОП-єдинника

27.02.2023
Тема:

Податківці у свіжому роз’ясненні в категорії 107.01.03 ЗІР визначили, що в разі передачі майна ФОП — платнику ЄП на підставі договору позички дохід в розумінні п. 292.1 ПКУ у такого підприємця не виникає.

Свою позицію податківці пояснили так. Відповідно до ст. 1 ЦКУ особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників, регулюються цивільним законодавством. Зокрема, згідно з ч. 1 ст. 827 ЦКУ за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку. Водночас у розумінні ст. 292 ПКУ доходом ФОП— платника ЄП є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. Зокрема, до суми доходу платника ЄП включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). Причому безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку.

Отже, оскільки передача майна в безоплатне користування за договором позички не передбачає переходу права власності на таке майно до такого ФОП, то доходу у ФОП-єдинника не виникає.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку