Новини

Законопроєкт N8401 про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану

21.02.2023
Тема:

За результатами сьогоднішнього засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ухвалено рішення рекомендувати Парламенту прийняти:

Законопроєкт N8401 про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану за основу

Законопроєктом пропонується внести зміни до ПКУ, законів України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо припинення не пізніше 01 липня 2023 року дії:

  • зупинення проведення документальних перевірок; 
  • застосування спрощеної системи оподаткування у вигляді єдиного податку у розмірі 2 відсотків; 
  • можливості для фізичних осіб – підприємців платників єдиного 
  • податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;
  • зупинення перебігу строків (строків подання податкової звітності, строків проведення перевірок, строків отримання податкової інформації контролюючими органами, строків проведення процедури адміністративного оскарження, строків надання індивідуальних податкових консультацій, тощо);
  • норм щодо незастосування відповідальності (штрафних санкцій) за порушення вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на контролюючі органи.

??‍♂️Також законопроєктом передбачено: 

  • скасування/не нарахування штрафних санкцій та пені, нарахованих згідно податкового повідомлення-рішення, за умови сплати платником податків суми податкового зобов’язання (основного платежу), нарахованого за результатами документальних перевірок, які були відновлені або розпочаті з 01 липня 2023 року та завершені до дня припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання податкового повідомлення-рішення. При цьому сума сплаченого податкового зобов’язання не підлягає оскарженню.
  • врегулювання оподаткування податком на прибуток «перехідних» операцій, які було розпочато в період сплати єдиного податку з метою усунення подвійного оподаткування.

Зазначу, що законопроєкт розроблено з метою виконання Україною зобов’язань в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 08 грудня 2022 року.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку