Новини

Особа-нерезидент, яка постачає електронні послуги, може зареєструватися платником ПДВ лише в електронному вигляді

09.12.2022
Тема:

Яким чином реєструється платником ПДВ особа-нерезидент, яка постачає електронні послуги ФО, у тому числі ФОП не зареєстрованим платником ПДВ.

Відповідно до п. 8.2 розд. VIII Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17.11.2014 за № 1456/26233 (далі – Положення № 1130) реєстрація як платника ПДВ особи-нерезидента, яка постачає електронні послуги фізичним особам, місце постачання яких розташовано на митній території України, здійснюється на підставі заяви про реєстрацію як платника ПДВ особи-нерезидента за формою № 1-РОН «Заява про реєстрацію як платника податку на додану вартість особи-нерезидента».
Особа-нерезидент зобов’язана подати заяву про реєстрацію як платника ПДВ, якщо за результатами попереднього календарного року загальна сума від здійснення нею операцій з постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, сукупно перевищує суму, еквівалентну 1000000 гривень, яка обчислюється за офіційним курсом валюти України до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на 00:00 01 січня відповідного року. Така заява подається до 31 березня включно відповідного календарного року, наступного за роком, у якому така особа-нерезидент досягла передбаченого обсягу у п. 8.2 розд. VIII Положення № 1130.

Якщо особа-нерезидент, яка не досягла передбаченого у п. 8.2 розд. VIII Положення № 1130 обсягу, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник ПДВ, вона може подати заяву про реєстрацію як платника ПДВ не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку звітного (податкового) періоду, з якого така особа-нерезидент вважатиметься платником ПДВ.

Заява про реєстрацію як платника ПДВ разом із копіями витягу з відповідного бізнес-реєстру (торговельного, банківського або іншого реєстру, в якому фіксується факт державної реєстрації компанії, організації), виданого в країні реєстрації такої особи-нерезидента, та документа, що підтверджує присвоєння ідентифікаційного (реєстраційного, облікового) номера (коду) нерезидента в країні його реєстрації, якщо у витягу з відповідного бізнес-реєстру не зазначені відомості про такий номер (код), подаються до Державної податкової служби України в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, шляхом електронної ідентифікації.

Згідно із п. 1 розд. ІІ Порядку електронної ідентифікації осіб-нерезидентів, які надають електронні послуги, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 07.12.2021 № 636, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.12.2021 за № 1659/37281 електронна ідентифікація особи-нерезидента вперше здійснюється під час реєстрації такої особи-нерезидента як платника податку на додану вартість відповідно до п. 208 прим. 1.2 ст. 208 прим. 1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) в електронному вигляді через електронний кабінет особи-нерезидента, яка надає електронні послуги, у тому числі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Портал Дія», з використанням доменного імені особи-нерезидента та/або за бажанням особи-нерезидента, з використанням інших дозволених технологій ідентифікації платника податків, визначених для ПКУ.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку