Новини

Законопроект, який вирішить проблему зупинення реєстрації ПН/РК, майже завершено

24.11.2022
Тема:

Напрацювання законопроєкту з вирішення проблеми зупинення реєстрації ПН/РК – на завершальній стадії, повідомила на своїй сторінці у Facebook Ніна Южаніна.
 
Чудово розумію, що від моменту його реєстрації до потрапляння на голосування у сесійній залі може минути певний час (якщо дотримуватися всіх норм регламенту, то не раніше, ніж через один місяць).
 
Тож наразі разом із колегами, які не байдужі до цієї проблеми, подали відповідні пропозиції у вигляді поправок до проєкту закону 8079, який незабаром буде розглядатися комітетом до другого читання.
 
Такий механізм просування змін постійно задіює влада, і я теж вирішила ним скористатися.
 
А заодно – почути думки народних депутатів – членів профільного комітету щодо сприйняття/підтримки цих пропозицій.
 
Ще раз підкреслюю: важливо не втрачати час, саме тому вирішила так рухатися.
 
Завдяки ВАШИМ коментарям зміни дещо скоригувала.
 
1. Протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому його буде припинено або скасовано, не застосовувати фактичне зупинення реєстрації ПН/РК.
ДПС буде здійснювати автоматизований моніторинг відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків, але реєстрація не зупинятиметься при виявленні ризиків, а ДПС використовуватиме таку інформацію при формуванні плану-графіка проведення планових документальних перевірок (сьогодні при його формуванні вже закладено ризико-орієнтований підхід).
 
2. ПН/РК, складені та подані для реєстрації в період з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності ЦИМ законом та щодо яких платником до ДПС подані пояснення та необхідні документи, повинні бути зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних протягом 5 календарних днів з дня набрання чинності ЦИМ законом.
 
3. Протягом воєнного стану та шести місяців після місяця, в якому його буде припинено або скасовано, продовжити на 5 календарних днів граничний строк реєстрації ПН/РК:
  •  для складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця - до 5 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  •  для складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця - до 20 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  •  для РК, складених постачальником товарів/послуг до ПН, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 20 календарних днів з дня отримання такого РК отримувачем (покупцем).
4. Протягом вказаного періоду встановити зменшені штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, а саме:
  • 2% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/, - у разі порушення строку реєстрації до 15 календарних днів (зараз 10%);
  • 5% — від 16 до 30 календарних днів (зараз 20%);
  • 10% — від 31 до 60 календарних днів (зараз 30%);
  • 15% — від 61 до 365 календарних днів (зараз 40%);
  • 25% — на 366 і більше календарних днів (зараз 50%).
5. Передбачити, що надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюється не в будні з 8 до 18 години, а щоденно з 8 до 22 години.
Окремий законопроєкт зареєструю найближчим часом (якщо подані поправки до цього проекту будуть відхилені).

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку