Новини

Оновлення кодів УКТ ЗЕД: новий Закон про Митний тариф

22.11.2022
Тема:

Закон України «Про Митний тариф» від 19.10.2022 № 2697-ІХ (законопроєкт від 05.09.2022 № 7737) підписаний Президентом 16.11.2022 та набере чинності з 01.01.2023, водночас втрачає чинності попередній Закон України «Про Митний тариф» від 04.06.2020 № 674-ІХ.

Цей Закон розроблено з метою приведення товарної номенклатури України у відповідність до вимог сучасної сьомої редакції Гармонізованої системи опису та кодування товарів версії 2022 року (далі — ГС-2022) на виконання міжнародних зобов’язань, узятих у рамках Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів. Як передбачається з тексту пояснювальної записки, ухвалення цього Закону сприятиме:

  • адаптації статистичної системи України до міжнародних методів, стандартів та класифікації;
  • стандартизації зовнішньоторговельної документації;
  • усуненню розбіжностей у версіях систем української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності України та країн — торговельних партнерів;
  • прискоренню та спрощенню процедури митного оформлення товарів під час здійснення зовнішньоторговельних операцій.

По суті, нова редакція ГС-2022 вносить деякі істотні зміни в класифікацію товарів (на рівні 6 знаків), що включає в цілому 351 комплект правок, які охоплюють широкий спектр товарів, що переміщуються через кордони, зокрема змінюється класифікація товарів таких секторів: сільськогосподарського, хімічного, лісового, текстильного, транспортного, сектору кольорових металів, машинобудування тощо. Тобто частину кодів додано, перенумеровано або вилучено у зв’язку з низьким обсягом міжнародної торгівлі згідно з даними міжнародної митної статистики.

Водночас ставки ввізного мита на товари не змінилися.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку