Новини

Оновлення для ВОЛОНТЕРІВ. Що змінилося?

07.11.2022
Тема:

Набрала чинності низка змін від НБУ, й одна з них стосується закупівлі товарів за кордоном фізичними особами – волонтерами.

А саме: розширився перелік товарів, які можуть купувати фізичні особи – волонтери за кордоном з метою сприяння підвищенню обороноздатності України.

Відтепер до нього також входять ТЕПЛОВІЗОРИ й ареометри та аналогічні занурювані прилади, термометри, пірометри, гігрометри та психрометри.

Раніше до цього переліку вже були додані такі товари: рації, бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги.

Чи відбулися якісь зміни у частині обмежень щодо здійснення операцій для купівлі цих товарів за кордоном? 

Ні. 

Як і раніше: 

Громадяни, які фактично займаються волонтерською діяльністю, можуть купувати валюту та переказувати її за кордон у межах 400 тис. грн на місяць, але лише для придбання товарів зі згаданого вище переліку з метою сприяння підвищенню обороноздатності України.

Такий дозвіл був наданий ще 4 квітня 2022 року, враховуючи запити волонтерів.

Волонтери – фізичні особи можуть купувати ці товари, розраховуючись за кордоном гривневими картками без обмежень, за умови одночасного дотримання кількох вимог. 

Відповідний дозвіл Національний банк надав ще 6 серпня, розуміючи важливість і ефективність волонтерського руху України та його вагоме значення в умовах повномасштабної війни.

Ці вимоги продовжують діяти та є такими: 
▪️операції за рахунком волонтера є типовими для цієї фізичної особи та обсяг операцій, що здійснювалися за її рахунками, перевищував еквівалент 100 тис. грн на місяць до 21 липня 2022 року;

  • подання до банку листа від державного органу або військової частини щодо співпраці з волонтером та замовлення товарів відповідного призначення, якщо сума такої операції перевищує еквівалент 400 тис. грн на місяць;
  • надання орієнтовної вартості (розрахунку) товару та строків виконання замовлення;
  • інформування волонтером банку щодо збору коштів з метою оплати продукції. 

Нагадаємо, що для більшості інших цілей щомісячний ліміт для клієнтів банку з метою розрахунків гривневими платіжними картками за кордоном становить 100 тис. грн (в еквіваленті). 

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку