Новини

Працівник перебуває за межами України та використав 90 днів відпустки без збереження заробітної плати. Дії роботодавця?

24.10.2022
Тема:

 До відділу з питань додержання законодавства про працю у Дніпровському регіоні управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області надійшов  лист від підприємства «N» щодо надання інформації про можливість призупинення дії трудового договору, ведення обліку робочого часу, виплати заробітної плати тощо, за умови того, що працівник перебуває за межами України, використав 90 днів перебування у відпустці без збереження заробітної плати та відмовляється надавати інформацію щодо місця свого перебування.

Заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю у Дніпровському регіоні управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Ірина Біланинець надала ґрунтовне роз’яснення з зазначених питань.

Частиною першою та третьою статтею 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (зі змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2352-20#n2) (далі – Закон № 2352) визначено, що призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв’язку зі збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором.

У зв’язку з призупиненням дії трудового договору працівник звільняється від обов’язку виконувати роботу, визначену трудовим договором, а роботодавець звільняється від обов’язку забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи.
Головною умовою для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин, а також виконання інших обов’язків, передбачених трудовим договором.

Згідно з частиною 1 та частини 2 статті 94  Кодексу законів про працю України (далі-КЗпП України): «Заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства, установи, організації та максимальним розміром не обмежується».

Законом №2352 у період дії воєнного стану порядок організації діловодства з питань трудових відносин, оформлення і ведення трудових книжок та архівного зберігання відповідних документів у районах активних бойових дій визначається роботодавцем самостійно, за умови забезпечення ведення вірогідного обліку виконуваної працівником роботи та обліку витрат на оплату праці. 

У період дії воєнного стану сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи створення, пересилання і зберігання наказів (розпоряджень) роботодавця, повідомлень та інших документів з питань трудових відносин та будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, який обрано за згодою між роботодавцем та працівником.
Виходячи з вищевикладеного, з урахуванням змісту листа підприємства «N», слід дійти висновку, що з працівником який знаходиться за межами України, призупинити дію трудового договору у разі можливості надання підприємством роботи та виконання посадових обов’язків працівником – неможливо. 

Якщо підприємству відомі причини відсутності працівника на роботі (надання будь-яким способом працівником інформації щодо місця його перебування), в табелі обліку робочого часу необхідно зазначати відсутність працівника з інших підстав, у разі відсутності зв’язку з працівником, та, відповідно, відсутності інформації щодо місця його перебування, у табелі обліку робочого часу необхідно зазначати відсутність з нез’ясованих причин.
З урахуванням того, що працівник не виконує свої посадові обов’язки, роботу не виконує, заробітна плата, відповідно, працівнику не виплачується. 

Спосіб визначення інформування щодо місця перебування працівника та причин його відсутності на роботі, роботодавець може узгодити з працівником, якщо згоди дійти неможливо, в табелі обліку робочого часу необхідно зазначати відсутність з нез’ясованих причин до моменту отримання інформації від працівника.

Водночас зазначаємо, що листи Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, роз’яснювальний та рекомендаційний характер і не повинні встановлювати нових правових норм.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку