Новини

МОЗ: Закупівлі вартістю від 50 тис. грн мають здійснюватися із використанням електронного каталогу та/або за спрощеним порядком

04.07.2022

24 червня 2022 року зазнала суттєвих змін постанова КМУ від 28 лютого 2022 р. №169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» (далі — Постанова №169). На ці зміни важливо зауважити замовникам товарів, робіт та послуг сфери охорони здоров’я.  

Відповідно до оновлень, замовники мають здійснювати публічні закупівлі, вартість яких становить або перевищує 50 тис. грн, із використанням електронного каталогу та/або порядку проведення спрощених закупівель, встановленого Законом України «Про публічні закупівлі». Це не стосується лише замовників у сфері оборони та тих, хто здійснює закупівлі для нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану.

Електронний каталог — систематизована база актуальних пропозицій, що формується та супроводжується централізованою закупівельною організацією (ЦЗО). ЦЗО здійснює формування та супроводження електронного каталогу, створюючи в ньому категорії та профілі товару, а також організовує та проводить відбір учасників до електронного каталогу. Асортимент е-каталогів постійно розширюється.

Завдяки механізму електронних каталогів замовники можуть закуповувати:

  • швидко (процедура триває до 2 днів);
  • легко (4 етапи, а не 6, як під час спрощеної процедури);
  • надійно (усі постачальники в електронному каталозі кваліфіковані адміністратором);
  • зручно (електронний каталог дозволяє делегувати процес закупівлі адміністратору);
  • вигідно (для замовників користування електронним каталогом є безоплатним).

Електронний каталог є зрозумілим механізмом закупівель для замовників сфери охорони здоров’я. Дві тисячі закладів охорони здоров’я активно користувалися майданчиком у 2021 році. Частка лікарень серед загальної кількості замовників електронних каталогів становить 32%.

Заклади охорони здоров’я витратили на закупівлі в електронних каталогах у 2021 році 123 млн грн, із яких  92,8 млн грн — немедичні, 30,3 млн грн — медичні товари.

Замовники, які вирішили вибрати спрощену процедуру, зможуть здійснити закупівлю товарів, робіт та послуг за трохи більший строк (орієнтовно від 8 робочих днів). Така процедура має свої особливості:

  • Застосовується до закупівель вартістю від 50 тис. грн із використанням електронної системи закупівель.
  • Не передбачає розроблення та затвердження тендерної документації.
  • Не передбачає встановлення кваліфікаційних критеріїв (ст. 16 Закону України «Про публічні закупівлі») та підстав для відмови в  участі у закупівлі (ст. 17 Закону).
  • Для укладання договору може бути достатньо однієї поданої пропозиції, якщо вона відповідає вимогам замовника.
  • Спрощені закупівлі можуть бути оскаржені  через звернення до замовника, органу, що здійснює контроль над замовником, або до суду.
  • Переліки та обсяги закупівель визначаються рішеннями замовників та не включаються до річного плану.

 Окремо слід звернути увагу на винятки, передбачені у Постанові №169, коли придбання товарів, робіт і послуг, вартість яких становить або перевищує 50 тис. гривень, може здійснюватися без застосування порядку проведення спрощених закупівель та/або електронного каталогу. Зокрема, коли є нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку із виникненням об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення спрощеної закупівлі або використання електронного каталогу (нагальну потребу доцільно визначати наказом замовника за умови наявності належних обґрунтувань).

Щодо винятку, пов’язаного із здійсненням закупівлі товарів, робіт і послуг для забезпечення функціонування об’єктів критичної інфраструктури, то на сьогодні МОЗ розпочато формування переліку таких об’єктів.  

ІНСТРУКЦІЇ

За матеріалами МОЗ України

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку