Новини

Уряд завершує реорганізацію пілотних міністерств

15.11.2018

Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про завершення реформування структури апарату деяких міністерств», яка продовжує реформу державного управління і передбачає трансформацію пілотних міністерств, розпочату в рамках цієї реформи. Відтепер робота міністерств буде зосереджена на формуванні політики, що дозволить підвищити якість урядових рішень та забезпечити ефективну реалізацію реформ.

Нова структура апарату міністерств, розроблена Урядом, передбачає:

  • чітке розмежування функцій формування та реалізації політики;
  • поступове позбавлення міністерств від невластивих функцій, зокрема надання адмінпослуг, здійснення контролю та управління об’єктами державної власності;
  • оптимізацію структури міністерств та усунення дублювання між підрозділами, зокрема, функції з організаційного забезпечення роботи міністерств будуть тепер уніфіковані та зосереджені в секретаріатах міністерств.

Відповідно до постанови, міністерства мають завершити утворення директоратів в усіх сферах своєї відповідальності, протягом 2-ох місяців підготувати пропозиції щодо позбавлення та передачі надлишкових і невластивих функцій з реалізації державної політики, протягом 3-ох місяців забезпечити оголошення та проведення конкурсів на посади фахівців з питань реформ з метою завершення формування директоратів.

«Фокусування міністерств на формуванні політики, відокремлення та поступове позбавлення від невластивих повноважень дозволять усунути корупцію та уникнути конфлікту інтересів, коли міністерства самі формують правила, впроваджують та контролюють їх виконання», - зазначив Міністр Кабінету Міністрів, голова Офісу реформ КМУ Олександр Саєнко, який виступив ініціатором прийняття цього рішення.

Він підкреслив, що міністерства мають стати сучасними та потужними аналітичними центрами, які формують державну політику, що відповідає потребам громадян, сучасним викликам і забезпечує розвиток держави.

Крім того, Олександр Саєнко зазначив, що реформа полягає не тільки в зміні структур.

«Ми застосовуємо нові підходи до усіх процесів у системі державної служби, залучаємо найкращих професіоналів. У директоратах пілотних міністерств, Секретаріату Кабміну та двох агентств вже розпочали працювати близько 500 нових держслужбовців, до яких застосовуються більші високі вимоги, встановлюються  показники ефективності та нова система оплати праці», - сказав Міністр Кабінету Міністрів України.

За його словами, нещодавно була прийнята постанова «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України», що чітко визначила питання виплати премій: введене обмеження місячних премій фахівців з питань реформ у розмірі не більше 30% посадового окладу, квартальних – не більше 90%, що дає можливість прозорого регулювання в питанні оплати праці.

«Нова державна служба – це нові люди та нові механізми роботи, нові процеси та методи роботи. У комплексі все це дозволить вибудувати професійну, сервісоорієнтовану державну службу за кращими світовими зразками», - наголосив Олександр Саєнко.

За матеріалами Урядовий портал

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку