Новини

Вихідні дні у травні: роз’яснення Держпраці

02.05.2022

На травневі свята мали б бути подовжені вихідні (з 30 квітня до 2 травня та з 7-9 травня). Але через війну працівники працюватимуть в понеділки 2 та 9 травня з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день.

Державна служба України з питань праці нагадує, що статтею 73 КЗпП встановлено святкові і неробочі дні: 1 травня (субота) – День праці; 9 травня (неділя) – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги).

За старими правилами відповідно до статті 67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день співпадає з суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто вихідними днями мали б бути понеділки 2 травня (перенесення вихідного з 1.05.2022 р.) та 9 травня (святковий день).

З 24 березня 2022 року діють нові правила згідно з Законом України від  15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

У період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої – п’ятої статті 67 та статей 71-73 (святкові і неробочі дні).

Це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Тому, чи дотримуватися старих правил і не працювати в понеділок, або, якщо є необхідність, вивести людей у понеділок на роботу – кожен керівник підприємства вирішують у 2022 році самостійно.

Максимальна нормальна тривалість робочого тижня під час війни збільшена до 60 годин (скорочена – до 50 годин) (ч.1 ст. 6 Закону № 2136). Тому скасовані свята можуть увійти в норму робочого часу і оплачуватися в одинарному розмірі, якщо роботодавець не вирішить, що такий день буде вихідним (і не оплачуваним).

Держпраці наголошує – 2 та 9 травня є звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку.

Варто також зазначити, що День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги) пропонується святкувати 8 травня, а 9 травня – день Європи (законопроєкт № 7297 від 18.04.2022).

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку