Новини

Держпраці про те, як ідуть у відпустку працівники фізичної особи-підприємця

08.02.2022

В ГУ Держпраці у Кіровоградській області надали роз’яснення щодо надання щорічної основної відпустки працівникам фізичної особи - підприємця.

Надання всім працівникам щорічної оплачуваної відпустки є реалізацією їх права на відпочинок, яке закріплене статтею 45 Конституції України. Умови, тривалість і порядок надання працівникам відпусток визначають Кодекс законів про працю України (далі – КЗпП) та Закон України «Про відпустки» (далі – Закон).

Інспектор пояснила, що працівник фізичної особи - підприємця має таке ж право на щорічну відпустку, як і працівники великих компаній.

Працівникам, з якими уклали трудові договори, потрібно надати оплачувану відпустку, у тому числі тим, хто трудиться неповний робочий день, тиждень або працює за сумісництвом.

Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш, як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відліковується з дня укладення трудового договору. Працівник має право на відпустку через шість місяців роботи. Він може попроситися й раніше: надати відпустку чи відмовити — право роботодавця.

У підприємця повинен бути складений графік відпусток. Його треба складати щороку, до 5 січня. У графіку встановлюється черговість відпусток, працівники мають ознайомитися з ним під підпис (ч. 4 ст. 79 КЗпП і ч. 10 ст. 10 Закону). Графік відпусток складають у довільній формі й затверджують наказом. Розраховувати відпустки потрібно так, щоб працівники використали їх до кінця року.

Строку давності у відпустки немає. За невикористану щорічну відпустку виплачується компенсація при звільненні. Роботодавець може сплатити штраф, якщо працівники два роки поспіль не були в повній відпустці (ч. 5 ст. 11 Закону).

У період перебування працівників у відпустці заборонено звільнення їх з ініціативи власника , крім випадку повної ліквідації підприємства.

Головний державний інспектор Управління Держпраці у Кіровоградській області Олена Яковлева

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку