Новини

Яка різниця між поняттями “страховий” та “трудовий” стаж?

01.12.2021

Фахівці Пенсійного фонду України в Одеській області повідомляють, до набуття чинності Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон), тобто до 01.01.2004, стаж працівника називався трудовим. Трудовий стаж – це період роботи, який підтверджують записи в трудовій книжці або інші документи. Основним документом, що підтверджує стаж, набутий до 2004 року, є трудова книжка.

З 01.01.2004 вищезазначеним Законом запроваджено термін “страховий стаж”, який можна набути в єдиний спосіб – сплачуючи страхові внески! Сплатили — є стаж! Не сплатили – стажу немає!

Усі дані про сплачені внески, починаючи з 2004 року, внесено до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Тому за періоди трудової діяльності з 01.01.2004 для підтвердження стажу трудова книжка не потрібна, оскільки вся інформація на працівника є у Реєстрі. Проте, трудовий стаж, набутий до 2004 року, зараховується до страхового стажу.

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку