Новини

Про особливості надання додаткової відпустки учасникам бойових дій та інвалідам війни

26.11.2021

Інспектор Держпраці у Кіровоградській області звертає увагу, учасникам бойових дій, інвалідам війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII (далі — Закон № 3551), надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік, що зафіксовано у ст. 772 Кодексу законів про працю України та у ст. 162 Закону «Про відпустки» (далі –Закон про відпустки).

Право на додаткову відпустку мають як основні працівники, так і сумісники. Оплата відпусток здійснюється за рахунок коштів установ та організацій.

Перелік осіб, які належать до учасників бойових дій та інвалідів війни визначено у ст. 6 та 7 Закону №3551.

Свій статус працівник повинен підтвердити відповідним посвідченням інваліда війни або учасника бойових дій. Підставою для надання додаткової відпустки для учасників бойових дій чи інвалідам війни є вищезазначений документ із відповідною заявою працівника. Якщо демобілізований працівник отримав посвідчення учасника бойових дій (інваліда війни), то після його надання роботодавцю він матиме право на додаткову відпустку.

Додаткова відпустка учасникам бойових дій та інвалідам війни не може бути перенесена на інший період або продовжена з причин зазначених у ст. 11 Закону про відпустки, чи поділена на частини.

Додаткову відпустку учасникам бойових дій та інвалідам війни надають за календарний рік, незалежно від відпрацьованого у цьому році часу та  понад щорічну основну та додаткову відпустки. Така відпустка має бути використана працівником протягом календарного року.

Відпустку, початок якої припадає на один рік, а закінчення — на наступний, вважають відпусткою за той рік, на який припадає її початок. Відкликання працівника з додаткової відпустки учасникам бойових дій та інвалідам війни також є неможливим.

Якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на додаткову відпустку учасникам бойових дій та інвалідам  війни в поточному році, то на наступні роки невикористані ним дні такої відпустки не переносяться. Додаткова відпустка учасникам бойових дій та інвалідам війни не компенсується при звільненні.

Таку відпустку не продовжують на святкові та неробочі дні, що припадають на період такої відпустки. Такі дні включають до тривалості додаткової відпустки та оплачують у загальному порядку.

Працівник, який змінює місце роботи в поточному році, матиме право на додаткову відпустку учасникам бойових дій та інвалідам війни за новим місцем роботи за умови, що він не використав її за попереднім місцем роботи.  Підтвердженням може бути довідка, видана попереднім роботодавцем.

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Кіровоградській області Ганна Царенко.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку