Новини

Бізнес наполягає на обов’язковому доопрацюванні законопроекту «Про ринок деревини»

22.10.2021

22 жовтня у Верховній Раді планується розгляд галузевого законопроекту «Про ринок деревини» №4197-д. Бізнес вже давно говорить про важливість прийняття комплексного законопроєкту, який би запровадив ефективні механізми регулювання ринку деревини. Варто зазначити, що в оновленій версії законопроекту «Про ринок деревини» 4197-д було враховано деякі важливі пропозиції від бізнесу. Зокрема, з’явились положення, що передбачають механізм продажу деревини на умовах оферти в паритеті із аукціонними торгами та реструктуризацію державних лісогосподарських підприємств шляхом відокремлення деревообробних підрозділів держлісгоспів.

Разом з тим, експерти Європейської Бізнес Асоціації наполягають на його обов’язковому доопрацюванні з урахуванням пропозицій бізнесу. По-перше, має бути передбачений каскадний принцип проведення аукціонних торгів. На нашу думку, першочерговий доступ до ресурсу необхідно надати компаніям, що мають виробничі потужності на території України та здійснюють переробку деревини на території України. По-друге, необхідно суттєво переглянути та спростити норми стосовно адміністрування операцій з виробами з деревини. На думку бізнесу, вони є не тільки надмірними, але й недоречними з огляду на специфіку функціонування ринку. Бізнес вбачає недоцільним декларування операцій з виробами з деревини, натомість варто було б зосередитися на декларуванні заготівлі та продажу (перепродажу) саме деревини. По-третє, варто переглянути перелік виробів з деревини, що потребують отримання сертифікату походження та виключити з нього товари, що не є продуктами первинної переробки деревини. Асоціація продовжує напрацьовувати пропозиції до редакції законопроєкту, які будуть надані додатково.

Отже, бізнес розраховує, що у процесі подальшого доопрацювання законопроекту будуть враховані зауваження та пропозиції від професійної спільноти та готовий надати свою експертну підтримку, аби напрацювати документ, який би системно вирішив проблеми галузі та дав поштовх для її розвитку.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку