Новини

Розміщено Керівництво з Електронних файлів таксономії UA МСФЗ XBRL 2020 року

20.10.2021

На сайті Система фінансової звітності у розділі “Дистанційне навчання / Основи Таксономії UA XBRL МСФЗ“ розміщено Керівництво з Електронних файлів таксономії UA МСФЗ XBRL 2020 року (далі – Керівництво).

Мета цього документа полягає у підтримці впровадження таксономії UA МСФЗ XBRL 2020 року, що використовується для створення цифрових фінансових звітів у форматі inline XBRL (надалі - «звітні документи»).

Цей документ розроблений для пояснення українського розширення для таксономії за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) (далі – «Таксономія UA МСФЗ» або «Таксономія») для розуміння звітуючими суб‘єктами та розробниками програмного забезпечення вимог до мепінгу та тегування, які беруть участь у запровадженні Таксономії фінансової звітності, та складання провалідованих звітних документів.

Цей посібник не розроблений як технічний посібник з XBRL або для вирішення будь-яких конкретних проблем програмного продукту. У деяких розділах цей документ посилається на формат inline XBRL (iXBRL), що є специфікацією, яка дозволяє вбудовувати XBRL теги в HTML документ. Це дозволяє здійснювати комп‘ютерну обробку звітних документів у форматі iXBRL на основі використання XBRL тегів і відображати їх для зручності читання за допомогою будь-яких популярних веб-браузерів. Термін «XBRL тег» представляє фінансові дані, що містяться у звітному документі після мепінгу з таксономією. Розуміння деяких розділів документа також передбачає, що читачі знайомі з основними поняттями фінансової звітності.

Ця версія електронних файлів таксономії UA МСФЗ XBRL базується на Таксономії МСФЗ 2020 року (виданою Фондом МСФЗ). Разом із цим посібником рекомендується використовувати довідкову документацію з таксономії МСФЗ 2020 року.

 

Електронні файли таксономії UA МСФЗ XBRL в поточній версії таксономії UA МСФЗ XBRL 2020 року складаються з однієї загальної таксономії та двох галузевих розширень:

  • Розширення UA МСФЗ XBRL таксономії для банків повинно використовуватися суб’єктами, які мають ліцензію банків.
  • Розширення UA МСФЗ XBRL таксономії для страхових компаній повинно використовуватися суб’єктами, які мають ліцензію страхових компаній. Розширення для страхових компаній має два варіанти, або точки входу, одну для тих компаній, які звітують про свій фінансовий стан на основі поточних/непоточних активів та їх сукупний дохід, прибуток або збиток за функцією витрат; а другий – для компаній, які звітують про свій фінансовий стан у порядку ліквідності активів та сукупний дохід, прибуток або збиток за характером витрат.
  • Загальна UA МСФЗ XBRL таксономія повинна застосовуватися застосовується рештою ПСІ та іншими суб'єктами господарювання, як визначено в Постанові, крім банків та страхових компаній. Загальна таксономія має також два варіанти, або точки входу, залежно також від методу звітності про активи у звіті про фінансовий стан (поточні/непоточні та у порядку ліквідності) та складання звіту про сукупний дохід, прибуток або збиток за характером або функцією витрат.

Таксономія UA МСФЗ XBRL структурована у фінансовій звітності, включаючи основну фінансову інформацію суб'єкта господарювання та сукупність пояснювальних приміток, що містять розподіл та детальну інформацію про кожний фінансовий вимір.

Таксономія UA МСФЗ XBRL базується на стандарті iXBRL. Стандарт iXBRL, або Inline XBRL, – це відкритий стандарт, який передбачає створення єдиного звітного документу, який включає два рівні: читабельний, який може прочитати будь-який користувач через веб-браузер, та звіт у форматі XBRL, який може бути оброблений інформаційними системами управління фінансами. Обидва містяться в одному документі – у одному фізичному файлі з числами та текстом у читабельному форматі, а також протеговані правилами перетворення цих чисел та тексту в машиночитаний формат XBRL, таким чином вони не можуть бути відокремлені або змінені один без одного.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку