Новини

Ситуація із закупівлею газу набирає ознак надзвичайної

14.10.2021
Тема:

Ще місяць тому всіх спантеличило різке підвищення цін на електроенергію, а вже маємо новий клопіт — закупівля газу. Ціна його теж стрімко зросла, і кошториси бюджетних установ виявились до цього не готові.

Між тим Кабмін, НАК «Нафтогаз України», Офіс Президента підписали Меморандум про врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр. від 30 вересня 2021 року.

Для його реалізації, як повідомляє Мінрегіон на власному офіційному веб-сайті, КМУ вже затвердив План дій, що передбачає, зокрема, внесення змін до Закону про Держбюджет-2021; затвердження змін до довгострокових договорів постачання природного газу, щоб надати можливості виробникам теплової енергії забезпечити платежі за спожитий природний газ — протягом 45 днів після місяця споживання; розроблення та представлення механізму (на основі ЕСКО-моделі) для підвищення енергоефективності в організаціях та установах, що фінансуються з державного та/або місцевого бюджетів, тощо.

Однак, враховуючи похолодання в більшості регіонів, у деяких бюджетних установах, наприклад, закладах освіти, розпочинають опалювальний сезон достроково. А отже питання закупівлі газу постає найбільш гостро саме в цій критично важливій сфері.

Тож не дивно, що в деяких областях вже оголосили надзвичайну ситуацію (далі — НС) із постачанням природного газу, що загрожує нормальній життєдіяльності бюджетних установ та підприємств теплопостачання.

Нагадаємо, що відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 40 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII виникнення особливих економічних чи соціальних обставин, пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, що унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення тендера, є підставою для застосування переговорної процедури закупівлі. Детальніше про застосування «переговорки» при виникненні НС можна почитати в газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 13–14/2020, с. 9.

Розпорядженням КМУ від 11.10.2021 р. № 1234-р попередньо схвалено укладання договорів постачання природного газу бюджетним установам відповідно до примірного договору ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг”».

У свою чергу, ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг”» на виконання вищевказаного розпорядження вже підготувало алгоритм дій для бюджетних установ щодо укладання договорів, а також форми договору постачання природного газу (для бюджетних установ та організацій), протоколу переговорів (для бюджетних установ та організацій при надзвичайній ситуації), протоколу переговорів (для бюджетних установ та організацій, якщо відкриті торги не відбулись). Документи прикріплені до новини від 12.10.2021 р. і доступні для завантаження на сайті компанії за посиланням https://naftogaztrading.com.ua/news/naftogaz.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Договір, що пропонує газопостачальна компанія, розрахований на період з жовтня 2021 року по грудень 2022 року включно.

Тому брати асигнування слід лише в межах кошторису відповідного бюджетного періоду, але при цьому закупівлю проводити на всю очікувану вартість, тобто за річним планом на 2021 рік, та затвердити річний план на 2022 рік за плановими показниками, як рекомендує Мінекономіки в листі від 03.09.2020 р. № 3304-04/54160-06 (див. газету «Бухгалтерія: бюджет», № 35/2020, с. 11).

Договір у такому разі укладатиметься на декілька років. У розумінні Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом МФУ від 02.03.2012 р. № 309, такий договір (зобов’язання) є довгостроковим (перехідним). У договорі закупівлі разом із загальним строком виконання та ціною договору потрібно обов’язково вказати суму бюджетних асигнувань, встановлену в кошторисі на цей рік. Необхідно передбачити також обсяги газу та їх вартість за періодами.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку