Новини

Коментар НБУ щодо рівня інфляції у вересні 2021 року

12.10.2021

У вересні 2021 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 11% (із 10,2% у серпні). У місячному вимірі ціни зросли на 1,2%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Фактична споживча інфляція виявилася нижчою за прогноз, опублікований в Інфляційному звіті за липень 2021 року. Це передусім пов'язано з нижчим показником у серпні та зміцненням обмінного курсу гривні. Водночас у вересні порівняно з серпнем відхилення інфляції від прогнозу скоротилося через стрімке підвищення вартості сирих продуктів харчування та послуг.  

Базова інфляція у вересні зросла до 7,4% р/р (із 7,2% р/р у серпні)

Подорожчання оброблених продовольчих товарів далі прискорювалося (до 13% р/р). Швидше зростали ціни на макаронні та кондитерські вироби, м’ясні та молочні продукти через підвищення виробничих витрат бізнесу (на сировину, енергію та оплату праці) та стійкий споживчий попит. Дорожчали також продукти переробки соняшникової олії (спреди та майонез), відображаючи підвищення її вартості у попередні періоди. Натомість зростання цін на олію надалі сповільнювалося. Знизилися також темпи подорожчання товарів зі значною компонентою імпорту (чаю, кави, спецій та морепродуктів). 

Зростання вартості послуг стрімко прискорилося (до 9,1% р/р). На це також вплинули стійкий споживчий попит та підвищення виробничих витрат. Зокрема, швидше дорожчали послуги таксі, закладів швидкого харчування та готелів, страхування особистого транспорту, освітні та фінансові послуги, побутові послуги (ремонт взуття, хімічне чищення). Крім того, через погіршення епідеміологічної ситуації зросла вартість медичних консультацій та послуг лікарень. 

Водночас зростання цін на непродовольчі товари надалі сповільнювалося (до 1,4% р/р) завдяки зміцненню обмінного курсу гривні. Так, темпи зростання вартості фармацевтичної продукції знизилися, а одяг, взуття, медичні товари та автомобілі продовжили дешевшати в річному вимірі. Натомість зростання цін на електроніку прискорилося.

Стрімко зросли ціни на сирі продукти харчування (до 14,2% р/р)

З огляду на підвищення вартості кормів та сировини швидше дорожчали м'ясо, борошно, яйця та молоко. Додатково на вартості яєць та молока позначилася прохолодна погода у вересні, яка також призвела до зростання цін на овочі. Стримувало підвищення цін у цій групі товарів здешевлення солодкого перцю, яблук та кавунів через кращий цьогорічний врожай. 

Надалі сповільнювалося зростання адміністративно-регульованих цін (до 17,1% р/р)

Темпи зростання цін на природний газ для населення стрімко знизилися внаслідок вичерпання ефектів низької бази порівняння та дії річних контрактів із фіксацією тарифу. Повільніше дорожчали й тютюнові вироби з огляду на збільшення пропозиції. Це переважило підвищення вартості проїзду в громадському транспорті в окремих містах та подорожчання алкоголю.

Темпи зростання цін на паливо продовжили знижуватися (до 31,2% р/р)

Це насамперед пояснюється сповільненням зростання світових цін на нафту в попередні періоди. Певний вплив також мали ефекти від запровадження державного регулювання на ринку пального в травні 2021 року.

За оцінками Національного банку, пік зростання споживчих цін припаде на вересень-жовтень 2021 року. Надалі інфляція почне сповільнюватися й знизиться наприкінці року до однознакового рівня. 

Оновлений макроекономічний прогноз буде оприлюднено 21 жовтня 2021 року під час пресбрифінгу за підсумками рішення Правління Національного банку, а також детальніше – в Інфляційному звіті, який буде опубліковано 28 жовтня 2021 року.

За матеріалами НБУ

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку