Новини

Безкоштовне харчування дітей у закладах дошкільної освіти: роз’яснює МОН

01.10.2021
Тема:

У листі від 17.08.2021 р. № 4.5/2375-21 МОН надало роз’яснення про безкоштовне харчування дітей у закладах дошкільної освіти (ЗДО), які мають статус внутрішньо переміщених осіб.

Відповідно до ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР до власних (самоврядних повноважень) виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить організація матеріально-технічного та фінансового забезпечення закладів освіти, які належать територіальним громадам або передані їм. Згідно з ч. 3 ст. 33 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III (далі — Закон № 2628) дітям грудного віку та дітям другого року життя, які входять до складу малозабезпечених сімей, дітям грудного віку та дітям раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб, дітям з числа осіб, визначених у ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 р. № 3551-XII, за рахунок держави гарантується забезпечення дитячим харчуванням у порядку, встановленому КМУ. Частиною 5 ст. 35 Закон № 2628 визначено, що пільгові умови оплати харчування дітей у ЗДО для багатодітних та малозабезпечених сімей та інших категорій, які потребують соціальної підтримки, надаються за рішенням органу місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету.

Питання організації харчування врегульоване, зокрема, постановою КМУ від 26.08.2002 р. № 1243Пунктом 2 цієї постанови встановлено, що плата за харчування дітей в ЗДО не справляється також в інших випадках, передбачених законодавством. Таким чином, норми зазначених законодавчих та нормативно-правових актів враховують і категорії дітей, які мають право на безкоштовне харчування, зазначені в Законі України «Про внесення змін до деяких законів У країни щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб» від 16.01.2020 р. № 474-IX, а органи місцевого самоврядування можуть забезпечувати харчуванням дітей інших категорій та передбачати на це відповідні видатки з місцевих бюджетів.

Отже, фінансування безкоштовного харчування дітей з числа внутрішньо переміщених осіб має здійснюватися органами місцевого самоврядування як харчування «осіб інших категорій, визначених законодавством та/або рішенням органу місцевого самоврядування» відповідно до чинного законодавства.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку