Новини

Держслужбовця визнано винним у корупційному правопорушенні: дії держоргану, в якому він працює

01.10.2021
Тема:

У Роз’ясненні від 03.06.2020 р. № 3 НАЗК надало роз'яснення щодо порядку дій держоргану-роботодавця відносно держслужбовця, якого визнано винним у вчиненні корупційного правопорушення.

Так, відповідно до ст. 84 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII держслужбовця, що вчинив корупційне правопорушення, мають звільнити протягом трьох днів після отримання рішення суду, якщо:

  • суд позбавив його права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю;
  • обвинувальний вирок суду визнає держслужбовця винним у вчиненні умисного, в тому числі корупційного, злочину.

Якщо ж суд не застосував до такого держслужбовця покарання чи не позбавив права обіймати певні посади чи здійснювати певну діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, державний орган має розпочати щодо нього дисциплінарне провадження згідно з Порядком здійснення дисциплінарного провадження, затвердженим постановою КМУ від 04.12.2019 р. № 1039. І НАЗК радить робити це невідкладно після отримання відповідного рішення суду. Підставами для провадження можуть бути:

  • ухвала про звільнення службовця від кримінальної відповідальності через закінчення строків давності;
  • постанова про адміністративне правопорушення, ухвалена без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю;
  • постанова про закриття справи з нереабілітуючих підстав (у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення, малозначністю правопорушення).

Якщо відповідний держорган не розпочав дисциплінарного провадження, то його ініціює НАЗК шляхом направлення відповідного припису. Крім того, буде розглянуто питання про притягнення до відповідальності посадової особи держоргану, яка мала розпочати таке провадження.

У разі ж невиконання припису НАЗК такій особі також загрожує відповідальність за ст. 18846 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р. № 8073-X.

Ознайомитись з Роз’ясненням № 3 можна на сайті НАЗК за посиланням https://nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2020/06/3.pdf.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку