Новини

Куди повідомляти про підробку документів про вакцинацію від COVID-19

01.10.2021

З початку 2021 року правоохоронні органи відкрили 350 кримінальних проваджень за фактами підроблення результатів ПЛР-тестів, міжнародних свідоцтв про вакцинацію від COVID-19 та COVID-сертифікатів. 

Покарання за такі дії можуть варіюватися від штрафу до позбавлення волі на термін до 5 років, а у випадку внесення неправдивих даних в електронну систему охорони здоров’я – до 6 років ув’язнення. Також передбачається відповідальність не тільки за виготовлення та продаж підроблених документів чи внесення недостовірних відомостей до медичних баз даних, але й за використання таких документів.

Втім найгірше в ситуації з підробкою медичних довідок не те, що це кримінальний злочин, а те, що це ставить під загрозу як життя та здоров’я осіб, що користуються такими документами, так і життя людей довкола.

Тому Міністерство охорони здоров’я звертається до українців, які знають про випадки підробки документів про результати ПЛР-тестування або щеплення від COVID-19, повідомляти про них до:

  • Міністерства внутрішніх справ України на гарячу лінію – 1536
  • Національної поліції України на гарячу лінію – 0 800 500 202, або на email: pg.npu@police.gov.ua
  • Департаменту кіберполіції Національної поліції України на гарячу лінію – 0 800 50 51 70, або на email: callcenter@cyberpolice.gov.ua або, заповнивши форму зворотнього зв'язку: ticket.cyberpolice.gov.ua
  • Департаменту стратегічних досліджень Національної поліції України на email: dsr@police.gov.ua
  • Служби безпеки України за телефоном довіри – 0 800 501 482
  • Національного контакт-центру МОЗ з питань протидії COVID-19 – 0 800 60 20 19 

І пам'ятайте, що підроблена довідка про вакцинацію може допомогти уникнути протиковідних обмежень, а може привести до судової зали чи під апарат штучної вентиляції легенів.

За матеріалами МОЗ України

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку