Новини

Алгоритм отримання Сертифіката про форс-мажорні обставини

30.09.2021

Фахівці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляють, що поняття форс-мажорних обставин, регулюється Законом України від 2 грудня 1997 року № 671/97-ВР «Про торгово-промислові палати в Україні» (далі – Закон № 671). Згідно з пунктом 2 статті 141 Закону № 671, форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами. 

Засвідчення форс-мажорних обставин та видача Сертифіката про настання таких обставин, відноситься до компетенції Торгово-промислової палати України (далі – ТПП) та уповноважені регіональні органи ТПП.

В той же час, в Україні впроваджує свою діяльність Асоціація «Український національний комітет Міжнародної торгової палати» (ICC Ukraine), яка також видає сертифікати про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили).

Слід зазначити, що засвідчення форс-мажорних обставин та видача Сертифіката про настання таких обставин, відноситься виключно до компетенції Торгово-промислової палати України та уповноважених регіональних органів ТПП.

Зокрема, в єдиному реєстрі судових рішень вже є рішення суду, де Сертифікат про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили), виданий ICC Ukraine, визнаний неналежним та недопустимим доказом у даній справі, з огляду на те, що такий сертифікат не виданий ТПП України чи регіональною ТПП.

З цього приводу ТПП України звернулось до суду про визнання статуту ICC Ukraine не дійсним та заборону вчиняти незаконні дії, а також до правоохоронних органів із заявою про відкриття кримінального провадження щодо протиправних дій ICC Ukraine, яка спричиняє шкоду підприємцям і Державному бюджету України.

Згідно Регламенту засвідчення Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин (по тексту – Регламент), за  зверненням суб’єктів господарської діяльності (юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців) та будь-яких фізичних осіб, окремо, по кожному окремому договору, окремим податковим та/або іншим зобов’язанням/обов’язком,  виконання яких настало згідно з умовами договору (контракту, угоди та ін.), законодавчих чи інших нормативних актів і виконання яких стало неможливим  через наявність зазначених обставин, видають даний сертифікат.  

В залежності від того, які зобов’язання неможливо виконати, в зв’язку з настанням форс-мажорних обставин, необхідно заповнити відповідні заяви, а саме:

Сертифікат видається на  платній основі. Суб'єкти малого підприємництва відповідно до ст. 141 Закону № 671 мають право отримати безкоштовно сертифікат про настання форс-мажорних обставин (обставини непереборної сили), сплачуючи тільки за розгляд заяви і наданих документів.

Форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) засвідчуються за зверненням суб'єктів господарської діяльності та фізичних осіб по кожному окремому договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання яких стало неможливим через наявність зазначених обставин.

Заява за встановленою ТПП України формою про засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) подається за підписом керівника підприємства, організації з відбитком печатки підприємства, або за його дорученням - довіреною особою. Заява фізичної особи подається за  її підписом особисто або за її дорученням-довіреною особою. До кожної окремої заяви додається окремий комплект документів.

Заявник несе відповідальність за повне та належне оформлення встановленої форми заяви для відповідної категорії заявників, достовірність викладених фактів, наданих документів, доказів, даних, вірність завірених ним копій згідно з чинним законодавством України.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку