Новини

Виділення підприємств як спосіб приховування схемних операцій

11.08.2021

Фахівці ДПС повідомляють, що для ухилення від оподаткування окремі платники практикують удаване виділення з них інших підприємств.

Так, основне підприємство оформлює нереальні операції з придбання продукції, що ні за номенклатурою, ні за обсягами не відповідають справжнім виробничим потребам. Або ж здійснює необліковану реалізацію товарів широкого вжитку, зокрема, попередньо імпортованих. Як наслідок, у першому випадку формується схемний податковий кредит, у другому – не нараховуються податкові зобов’язання. А у загальному підсумку – ухилення від оподаткування ПДВ.

Для приховування таких оборудок, перш за все для унеможливлення з’ясування контролюючим органом фактичної відсутності нібито придбаних або необліковано реалізованих товарів, платником оформлюється рішення про виділ з нього одного-двох інших підприємств, яким без нарахування ПДВ (дозволяє закон) нібито передаються за розподільчим балансом ці товари.

Зазвичай виділені суб’єкти не реєструються платником ПДВ, не подають фінансової та податкової звітності, не відкривають навіть банківські рахунки, відсутні за податковою адресою тощо. У сукупності це засвідчує нереальний характер їх діяльності.

Утім контролюючі органи принципово реагують на факти ухилення від оподаткування незалежно від способів їх приховування платниками.

Для прикладу, аудитори Сумщини, з’ясувавши подібну схему в ході документальної перевірки одного з виробників алкогольної продукції, донарахували йому зобов’язань з ПДВ на загальну суму майже 22 млн гривень.

За матеріалами ДПС України

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку