Новини

Коментар НБУ щодо рівня інфляції в липні 2021 року

11.08.2021

У липні 2021 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 10,2% (із 9,5% у червні). У місячному вимірі ціни зросли на 0,1%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Споживча інфляція відповідала траєкторії прогнозу, опублікованому в Інфляційному звіті за липень 2021 року, але за окремими компонентами динаміка дещо відрізнялася. Зокрема, раніше, ніж очікувалося, почалася корекція внутрішніх цін на олію, тоді як низка продуктів харчування дорожчала швидше. 

  • Базова інфляція в липні залишилася на рівні попереднього місяця (7,3%) 

Під впливом стійкого споживчого попиту та підвищення виробничих витрат, зокрема на сировину, енергію та оплату праці, зростання цін на оброблені продовольчі товари надалі прискорювалося (до 12,3% р/р). Зокрема, продовжили дорожчати макаронні та кондитерські вироби, м'ясні та молочні продукти. Стримуючим чинником було зниження темпів зростання цін на соняшникову олію в річному вимірі, проте це поки не позначилося на динаміці цін продуктів її переробки (майонезів та маргаринів), які надалі пришвидшили зростання. 

Підвищення вартості послуг прискорилося (до 8,2% р/р). На це також вплинули стійкий споживчий попит та зростання виробничих витрат. Так, швидше дорожчали послуги закладів громадського харчування, культури, лікарень, страхування особистого транспорту та таксі, а також оренди та ремонту житла. Натомість подорожчання туристичних послуг сповільнилося завдяки збільшенню пропозиції закордонного відпочинку. 

Унаслідок різкого спаду захворюваності та сприятливої ситуації на валютному ринку сповільнилося зростання цін на непродовольчі товари (до 1,2% р/р). Зокрема, повільніше дорожчали фармацевтична продукція та медичні товари, мийні засоби та автомобілі, а одяг та взуття, домашній текстиль ще більше подешевшали. Водночас під впливом стійкого споживчого попиту швидше зростала вартість електроніки, товарів для особистого догляду, меблів та посуду.

  • Зростання цін на сирі продукти харчування прискорилося (до 8,2% р/р)

Швидше зростали ціни на яйця, передусім через подорожчання кормів. Додатковим фактором подорожчання яєць могла бути спекотна погода. Також підвищувалася вартість молока та м'яса внаслідок зростання витрат на корми, енергію та зменшення пропозиції з огляду на спад у тваринництві. Надалі дорожчав цукор через високі світові ціни та гірші торішні врожаї цукрового буряку. Відновилося й зростання цін на овочі борщового набору в річному вимірі внаслідок гірших погодних умов у цьому році. Натомість продовжили дешевшати деякі інші овочі (помідори, огірки, кабачки) та фрукти (виноград, яблука) завдяки розширенню пропозиції. 

  • Надалі підвищувалися адміністративно регульовані ціни (до 18,5% р/р)

З одного боку, прискорилося подорожчання алкогольних напоїв, передусім за рахунок пива та ігристих вин. Продовжила підвищуватися вартість транспортних послуг унаслідок зростання витрат на паливо та оплату праці. На тлі подальшого відновлення авіасполучення та значного попиту на нього авіаперевізники збільшили тарифи на свої послуги, компенсуючи значні втрати за час простою. Прискорилося й зростання тарифів на місцевий телефонний зв'язок. 

З іншого боку, зростання вартості природного газу дещо сповільнилося передусім через ефект бази порівняння. Так, попри стрімке подорожчання газу в Європі в липні вартість газу для українських домогосподарств зросла на 3,3% завдяки можливості укладання річних контрактів.

  • Темпи зростання вартості палива продовжили поступово сповільнюватися (до 33,8% р/р)

Це насамперед пояснюється ефектом бази порівняння. Певний вплив також мало державне регулювання цін, зокрема обмеження торговельної надбавки на бензин А-95 та дизельне пальне.

Упродовж ІІІ кварталу інфляція залишатиметься вищою 10% р/р, але сповільниться наприкінці року. За підсумком 2021 року інфляція складе 9,6% р/р та повернеться до цілі Національного банку 5% р/р у ІІ півріччі 2022 року. 

Сповільненню інфляції сприятимуть надходження на ринки нового врожаю, корегування глобальних цін на енергоносії та продовольство, а також посилення монетарної політики Національного банку, зокрема підвищення облікової ставки та згортання антикризових монетарних заходів.

За матеріалами НБУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку