Новини

НБУ підвищив облікову ставку до 8%

22.07.2021

Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 8% річних. В умовах суттєвішого посилення фундаментального інфляційного тиску це є необхідним для повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році та утримання під контролем інфляційних очікувань. 

У першому півріччі 2021 року інфляція очікувано вийшла за межі цільового діапазону 5% ± 1 в. п., але відхилення було більшим, ніж передбачалося, через дію як тимчасових, так і фундаментальних факторів. 

У червні 2021 року споживча інфляція в річному вимірі залишилася на рівні попереднього місяця (9,5%), але була вищою за квітневий прогноз Національного банку (9,2%). З одного боку, така динаміка значною мірою зумовлювалася тимчасовими факторами – зростанням світових цін на продовольство та енергоресурси. З іншого, – суттєвіше посилився фундаментальний інфляційний тиск. Так, базова інфляція у червні пришвидшилася до 7,3% р/р та помітно перевищила квітневий прогноз (6,8% р/р) насамперед через збереження високого споживчого попиту та зростання виробничих витрат підприємств, у тому числі на оплату праці. 

На посилення інфляційного тиску, зокрема фундаментального, впливає також динамічне відновлення економіки, про яке свідчать щомісячні та інші високочастотні індикатори. Так, у квітні індекс виробництва базових галузей зріс на 18,3% р/р, у травні – на 4,1% р/р, а індекс очікувань ділової активності в червні сягнув найвищого значення, починаючи з жовтня 2019 року. Водночас певною мірою стримували фундаментальний інфляційний тиск сприятлива ситуація на валютному ринку та стабілізація інфляційних очікувань.

Інфляція вже найближчим часом незначно перевищить 10%, але сповільниться наприкінці 2021 року й повернеться до цілі 5% у другому півріччі 2022 року. 

З огляду на стрімке зростання світових цін та подальше відновлення попиту Національний банк погіршив прогноз інфляції у 2021 році з 8,0% до 9,6%. Після досягнення піку восени цього року інфляція почне сповільнюватися завдяки надходженню нового врожаю та корегуванню глобальних цін на енергоносії. Посилення монетарної політики Національного банку, зокрема підвищення облікової ставки та згортання антикризових монетарних заходів, також дасть змогу утримати під контролем інфляційні очікування та поступово позначиться на послабленні фундаментального інфляційного тиску. У результаті в другому півріччі наступного року інфляція повернеться до цілі 5% і надалі перебуватиме в цьому діапазоні. 

Національний банк залишив прогноз зростання реального ВВП незмінним – на рівні близько 4% у 2021–2023 роках.

Стійкий споживчий попит та сприятливі умови зовнішньої торгівлі компенсують втрати економіки України через посилення карантину взимку та навесні. Зважаючи на це, Національний банк зберіг прогноз зростання реального ВВП у 2021 році на рівні 3,8%. 

Надалі економіка зростатиме на близько 4,0% щороку. Крім високого приватного споживання, цьому сприятимуть значний попит на товари українського експорту, а також пожвавлення інвестиційної діяльності підприємств. 

Поточний рахунок у 2021 році повернеться до незначного дефіциту, який суттєво розшириться в наступні роки внаслідок зростання внутрішнього попиту та менш сприятливих умов торгівлі.

У 2021 році поточний рахунок платіжного балансу буде зведено з дефіцитом 0,4% ВВП. Це зумовлюватиметься зростанням внутрішнього попиту, відновленням закордонного туризму та вищими обсягами виплат дивідендів. Ці фактори будуть лише частково компенсовані сприятливими умовами торгівлі та рекордним урожаєм зернових. У 2022–2023 роках дефіцит поточного рахунку значно розшириться внаслідок подальшого зростання внутрішнього попиту на тлі гірших умов торгівлі. 

Основним припущенням макропрогнозу, яке Правління Національного банку України бере до уваги, залишається продовження співпраці з МВФ.

Національний банк очікує на прогрес в перемовинах України з МВФ. Тривале гальмування у виконанні угоди про співпрацю з МВФ створює ризики для фінансування дефіциту державного бюджету, насамперед у наступні роки. Також це може призвести до погіршення інфляційних і курсових очікувань, що змусить центробанк проводити жорсткішу монетарну політику. 

Натомість виконання програми співпраці з МВФ дасть змогу залучити передбачений обсяг офіційного фінансування та здешевити інші залучення на зовнішньому та внутрішньому ринках. Це також дасть змогу утримувати міжнародні резерви на рівні 29–31 млрд дол. США у 2021–2023 роках. 

Ключовими ризиками для макропрогнозу є посилення карантину в Україні та у світі, а також триваліший і суттєвіший, ніж передбачалося, інфляційний сплеск у світі. 

Нові варіанти коронавірусу, зокрема "Дельта", швидко поширюються світом та можуть завдати нових втрат українській економіці. Водночас, за оцінками Національного банку, від'ємний внесок всіх карантинних обмежень, запроваджених у першому півріччі 2021 року, у річний реальний ВВП становив 0,6 в.п. На відміну від карантинних обмежень навесні минулого року, вони не мали стримуючого впливу на інфляцію насамперед через збереження стійкого споживчого попиту. 

Зростає також імовірність тривалішого та суттєвішого інфляційного сплеску в світі під впливом значних фіскальних та монетарних стимулів. Це створює ризики посилення імпорту інфляції в Україну та прискорення переходу провідних центральний банків до жорсткішої монетарної політики. Останнє може знизити інтерес інвесторів до країн Emerging Markets, зокрема до України.

Актуальними лишаються інші ризики проінфляційного характеру, зокрема ескалація військового конфлікту з Росією та різке погіршення умов торгівлі. 

Ураховуючи баланс ризиків, Правління Національного банку України вирішило підвищити облікову ставку до 8% та посилити монетарну політику через низку додаткових заходів, а саме:

  • продовжити планове згортання антикризових заходів;
  • установити вартість кредитів рефінансування на рівні "облікова ставка + 1 в.  п." за умови проведення кількісного тендера та не нижче цього рівня – за умови проведення процентного тендера;
  • зменшити планові обсяги щоденних інтервенцій із купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку з 20 млн дол. США до 5 млн дол. США. 

Прогноз Національного банку передбачає подальше підвищення облікової ставки до 8,5% та збереження її на цьому рівні до ІІ кварталу 2022 року для повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році й утримання під контролем інфляційних очікувань. У разі реалізації додаткових проінфляційних ризиків Національний банк готовий і надалі застосовувати монетарні інструменти для повернення інфляції до цілі 5%.

Підвищення облікової ставки до 8% затверджено рішенням Правління Національного банку України від 22 липня 2021 року № -рш "Про розмір облікової ставки".

Новий детальний макроекономічний прогноз буде опубліковано в Інфляційному звіті 29 липня 2021 року.

Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики, яка передувала прийняттю Правлінням Національного банку України цього рішення, буде оприлюднено 2 серпня 2021 року. 

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 9 вересня 2021 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка.

За матеріалами НБУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку