Новини

Банки узгодять правила розрахунку загальної вартості кредиту та реальної річної процентної ставки з нормами закону та аналогічними правилами для небанків

13.07.2021

Національним банком України затверджено зміни до Правил розрахунку банками України загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит. Це було зроблено на виконання вимог Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості".

Затверджені Правила було уніфіковано з Правилами розрахунку загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит небанківськими фінансовими установами. Отже, банки та небанківські фінансові установи отримали єдиний підхід до розрахунку ключових показників вартості споживчого кредиту, що забезпечить належний захист прав споживачів фінансових послуг.

Зазначені зміни до Правил передбачені постановою Правління Національного банку України від 11 червня 2021 року № 48 "Про затвердження Змін до Правил розрахунку банками України загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит". Постанова набирає чинності з 14 липня 2021 року.

Банки України мають час до 14 серпня 2021 року, щоб привести свою діяльність у відповідність з нормами постанови. Зокрема, змінити та доповнити редакцію договорів про споживчий кредит, щоб спростити їх розуміння для споживача.

За матеріалами НБУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку