Новини

Чи є довідка з тимчасової непрацездатності підставою для надання відпустки по вагітності та пологах?

13.07.2021

В ГУ Держпраці у Рівненській області  повідомляють, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних оплачуваних відпусток.

Відповідно до ч. 1 ст. 179 Кодексу законів про працю України та ст. 17 Закону України «Про відпустки», на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів – 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів.                 

Надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами має відбуватися згідно із Законом про відпустки, а виплата допомоги по вагітності та пологах — згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі – Закон №1105).           

Незалежно від виду відпустки — щорічна, соціальна, навчальна, без збереження зарплати тощо — її надання обмежується певним строком, тобто мають бути визначені конкретні дати початку та закінчення відпустки.

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами не відображається у графіку відпусток, й оскільки вона надається на підставі відповідного листка непрацездатності, то дата її початку має визначатися за датою відкриття листка непрацездатності.

Згідно з п. 1 ст. 31 Закону №1105 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом – копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Видача довідок про тимчасову непрацездатність проводиться тільки тими лікувально-профілактичними закладами, в яких повністю використані бланки листків непрацездатності і тільки на період до їх виготовлення.

Після отримання бланків листків непрацездатності обмін довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності встановленого зразка проводиться посадовими  особами закладу охорони здоров’я (лікуючим лікарем, завідуючим відділення, головою ЛКК) з урахуванням вимог п. 2.2 та п. 2.9 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян.

Довідка не є підставою для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду. Довідки, що видаються в закладах охорони здоров’я, тільки підтверджують факт тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів, тобто відсутність працівника на роботі з поважної причини.

Отже, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами працівника надається на підставі довідки тимчасової непрацездатності відповідно до Закону України «Про відпустки».

Одночасно наголошуємо, що дане роз’яснення не встановлює норм права, а носить інформаційний характер.

Головний державний інспектор відділу з питань здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Рівненській області  Наталія Вирста
 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку